A forróság marad, az új szabályok jönnek

MNO

2012. július 1., vasárnap 15:32, frissítve: vasárnap 23:07

A hétvége pokoli hőséget, emberi tragédiákat hozott, ugyanakkor jutott hely a családok és a politika számára is. Az egészségügyi rendszerben és a munka világában számos változás állt be vasárnaptól, Szíriában továbbra is arat a halál, míg a súlyos gondokkal küzdő Ciprus átvette az Európai Unió elnöki tisztét. Vasárnap este pedig Spanyolország megnyerte az Európa-bajnokságot.

Tragikus halálesettel indult a hétvége, mivel a röszkei határátkelő közelében az M5-ösön egy egyébként veszélyes anyagot szállító török kamion szaladt bele egy kocsisorba. Egy ember életét vesztette, egy kislány életveszélyesen, többen súlyosan vagy könnyebben sérültek meg. „A gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket tartalmazó tartályok megfelelően voltak rögzítve, egyik sem sérült meg.” Az kellett volna még, hogy elszabaduljon a méreg. Nem sokkal dél után az útzárat fel is oldották. A vétkes sofőr ellen megindult az eljárás. Történt még egy súlyos baleset az M7-esen, a tíz sérültet négy kórházba kellett szállítani.

Ha az időjárás valóban hatást tudna gyakorolni a politikai aréna szereplőinek aktivitási szintjére, a politikai világ mocorgására, akkor azt kellene mondani: ez a hihetetlen hőhullám „lehűtötte” a kedélyeket, mivel az egyébként izgalmakat mindig is kínáló politikai tér nem produkált eget verő pezsgést. Persze az ínyencek nem maradtak betevő nélkül. Rögtön itt van az Egymásért alapítvány körüli botrány újabb stációja. Százmilliós mutyiról van szó, a Hír TV Célpont című műsora kiderítette, hogy a „nagyok” tényleg nem szeretnek „kicsiben” játszani. Kis fűszerezésként felbukkan Szilvásy és Veres neve is.

„Úgy gondolom, a rendszert oly módon kell átalakítani, hogy Damoklész kardja függjön azok feje fölött, akik az ország gazdaságilag, stratégiailag érzékeny vagy a korrupciótól veszélyeztetett területein dolgoznak” – ezt a kemény üzenetet küldte Pintér Sándor a Magyar Nemzetnek adott nagyinterjújában azoknak, akik esetleg a jog és a törvényesség útja helyett a hadi ösvényt választanák. A belügyminiszter nem kerülte meg a forró témákat sem; nemzetbiztonság, közmunka, az elítéltek foglalkoztatása mellett természetesen az utóbbi évtized legnagyobb korrupciós botránya is terítékre került.

Ugyanakkor e hétvégén számos jogszabály is „élesítette magát”. Az egészségügyi ellátórendszeren belül megváltozott az ellátási rend, s a rendszert mérgező hálapénz ügyében is történt változás; július elsejétől az csak a munkáltató beleegyezésével fogadható el. Ugyanakkor szintén e napon lépett életbe a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremeléséről rendelkező jogszabály is, amely mintegy 86 ezer egészségügyi dolgozó anyagi helyzetén javít a jövőben. Hatályba lépett az új munka törvénykönyve is, számos változással. A kódex célja a magyar munkaerőpiac rugalmasabbá tétele.

Mindez nagyon fontos, de talán nem lehet vita tárgya: a családok támogatása, azok épségének megóvása szintén prioritást kell, hogy élvezzen. A Családháló Családi Olimpia éppen ezt kívánta hangsúlyozni a hétvégén az Orczy parkban. A kormányzat nehézségeiről Soltész Miklós, míg a családvédelmi törvényről Rétvári Bence államtitkár beszélt.

Egyébként aki hétfőtől szeretne a Dunán hajóval munkába menni, vagy csak a családjával egy másik perspektívából rácsodálkozni Budapestre, immár ez sem lehetetlen, hiszen beindult a fővárosi helyi hajózás.

Ha azonban mindez nem késztet senkit körmének tövig rágására, akkor talán a magyar Top Gun-sztori csak beindított valamit. Fel kellett szállnia egy Gripennek Kecskemétről, ugyanis két kisebb, úgynevezett ultrakönnyű, német lajstromú repülőgép sértette meg a magyar légteret. Szerencsére mindenki él és virul, ugyanakkor a kisgépek pilótáit igazoltatták, s eljárás is indult ellenük.

Hőség


De ha már szóba került az időjárás. Egészen durva, ami történik a napokban, s ha hinni lehet ezen ügyek tudóinak, akkor a kín nem ér véget egyhamar. Szombaton már jött a figyelmeztetés: pokoli hőség, extrém sugárzás várható. A hőségriadó egészen szerda éjfélig tart. Vasárnap arra ébredtek a népek – már ha tudtak egyáltalán aludni –, hogy a hőség rekorddöntésekbe kezdett, s továbbra is áll a 33-38 fokos meleg. Az emberek ezreit vonzó nagy tavaink lassan mindenre alkalmasak, csak éppen hűsölésre nem.

Sport: diszkosz, bringa és foci

Kővágó Zoltán – mindannyiunk örömére – bronzérmet szerzett férfi diszkoszvetésben Helsinkiben az atlétikai Európa-bajnokság szombati napján. A kalapácsvető Pars Krisztián nyakába pedig a legfényesebb medált akasztották. De ha már sport, akkor még annyit: szombaton elkezdődött a 99. Tour de France országúti kerékpáros körverseny. A hét vége legjobban várt eseménye vasárnap este zajlott: bár mindenki hatalmas csatát várt, Spanyolország végül könnyedén nyerte meg a foci Eb-t.

Azért nézzünk ki egy kicsit a határokon kívülre is. Orbán Viktor Bakuban beszélt az energiahordozók diverzifikálásának kérdéséről. A miniszterelnök szerint a jelenleginél szorosabb együttműködést kell kialakítania a Kaszpi-tenger térségével az Európai Uniónak ahhoz, hogy minél biztonságosabb legyen a közösség energiaellátása.

Közben a román kormányfő meg arról beszélt, hogy – noha az illetékes bizottság szerint plagizált – mégsem mond le a posztjáról. Victor Ponta szerint a döntésnek politikai indíttatásai vannak és az törvénytelen.

Ha egy picit messzebb nézünk, két fontos eseményt vehetünk észre: egyik, hogy Kofi Annan bejelentést tett a szíriai politikai átmenettel kapcsolatban. Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja azt a döntést ismertette, aminek keretében „Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani.” A nyilatkozatot a szíriai ellenzék elutasította. Sajnos a halál továbbra is arat.

A Európai Unió háza táján is történnek az események. Egyrészt nem lépett életbe az ESM-szerződés – ez az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusról kötött szerződés – másrészt a komoly bajba került Ciprus vette át a soros elnökséget. Hiába, ez a válság olyan, mint a lassan ölő méreg.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.