A főügyészség cáfolja a közszolgálati egyetemet

Horváth Csaba László

Horváth Csaba László

2017. szeptember 28., csütörtök 18:34, frissítve: csütörtök 22:11

Noha csütörtökön nagy dirrel-durral jelentette be az állami hírügynökségen keresztül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hogy az intézmény furcsa szerződéseit nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos ellen büntetőeljárás zajlik, kiderült, mindez nem igaz. Az NKE közleményében az állt, hogy az LMP társelnöke folytatta a felsőoktatási intézmény ellen korábban megkezdett rágalomhadjáratát, amely miatt – mint írták – a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy hónappal ezelőtt büntetőeljárást indított ellene, ami jelenleg is zajlik.

Az ellenzéki politikus körülbelül egy éve országgyűlési képviselő, ezért mentelmi jog illeti meg, ellene tehát mindaddig nem lehet nyomozni, amíg védi ez a jog. Éppen ezért csütörtökön megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget arról érdeklődve, folytatnak-e nyomozást Hadházy ellen. Simon Richárd, a KNYF helyettes-szóvivője azonban közölte, nincs eljárás a képviselő ellen, ugyanis az ügyészség nem kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlésben, így nem is lehetne eljárás ellene.

Az egyetem félretájékoztatásának előzménye az, hogy csütörtökön Hadházy Ákos sajtótájékoztatót tartott az NKE által kötött különös szerződésekről. Az ellenzéki politikus hónapokon át tartó levelezés és huzavona után kapta meg az intézménytől azokat a szerződéseket, amelyeket az NKE annak a két projektnek a keretében kötött, amire csaknem 30 milliárd forint uniós pénz állt a rendelkezésére. A szerződéseket – amelyekért előbb kétmillió, majd 900 ezer forintot kértek volna – végül ingyen kapta meg Hadházy, aki számos aggályos tételt talált a kifizetések közt.

Az egyik ilyen, hogy az NKE egyik oktatója, Horváth Attila összesen 850 ezer forintért vesz részt egy – Magyarország alaptörvényét elemző – mű megírásában. Ez azért érdekes, mert Horváth Attila az Alkotmánybíróság tagja jelenleg is, tehát alkotmánybíróként pénzért elemzi és kommentárt fűz az alaptörvényhez. A másik érdekes – igaz szerényebb – tétel, hogy az intézmény egy másik oktatója, Molnár Éva azért kapott 170 ezer forintot, hogy elkészítse a Magyarország és a 2015-ös európai migrációs válság című írás egyik szakaszának: „A menekült- és migrációs kérdés nemzeti és uniós szintű politikai aspektusai Olaszországban” című fejezetét. Utóbbi pikantériája, hogy a Fidesz–KDNP-kormány rendre az uniót hibáztatja a migrációs válságért, arról népszavazást is rendezett, eközben pedig brüsszeli pénzen erről a témáról készült műért fizet.

A szerződések szerint 16 millió forint jut a szintén kormányközeli Nézőpont-cégcsoporthoz tartozó Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft.-nek, a szerződést Mráz Ágoston Sámuel írta alá. További érdekes tétel, hogy megbízást kapott a Rávezető Projekt Kft. is, ami annak a Riz Ádámnak az érdekeltsége, aki Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester, egykori parlamenti képviselő testvére. A társaság már több alkalommal kötött szerződést a Patyi András vezette intézménnyel, ezúttal egy 2 és egy 22 millió forintos megbízást kaptak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hadházy közölte, feljelentést tesznek az egyetem újabb korrupciógyanús pályázataival kapcsolatban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.29.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.