A friss nyugdíjasokra már nem figyeltek

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2017. január 11., szerda 06:15, frissítve: szerda 10:26

Érthetetlen ügyintézésről, felesleges utánajárásról és az észszerűség hiányáról számolt be lapunk több olyan nyugdíjas olvasója is, akik mindeddig nem jutottak hozzá az ígért tízezer forint értékű Erzsébet-utalványhoz. Egy tavaly novemberben nyugdíjba vonult pedagógus például arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy hiába várta az utalványt, az a mai napig nem érkezett meg.

A nyugdíjfolyósítónál január elején telefonon érdeklődött (közlése szerint csaknem fél órát kellett várnia a kapcsolásra), majd közölték vele, mivel a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság október végi összesítéssel dolgozott, így azoknak nem is küldtek utalványt, akik november 1-je után vonultak nyugdíjba. Ő azt a tájékoztatást kapta, hogy külön kérvényt kell eljuttatnia a nyugdíjfolyósítóhoz, és akkor január vége felé kiküldik neki az Erzsébet-utalványokat. Olvasónk viszont nem érti, hogy egy olyan juttatás után, amely minden nyugdíjasnak jár, miért kell neki kérelmet benyújtania, és azt sem, hogy a novemberben és decemberben nyugdíjba vonultakkal miért nem egészítették ki a nyugdíjasok listáját. – Ha hibát követtek el, az lett volna a legkevesebb, hogy ezért elnézést kérnek, és azt mondják, hogy pótolják a mulasztást, de ez nem történt meg – mondta a volt pedagógus.

A címváltozás is problémát okozott

Egy Szombathelyről Kőszegre költözött idős férfi és párja pedig azt mondta lapunknak, hogy december elején ugyan a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál bejelentették az új címüket, ennek ellenére nem kapták meg a juttatást. Karácsony után levelet is küldött a férfi a nyugdíjfolyósítóhoz, illetve telefonon is elérte őket, és ő is azt a választ kapta, hogy a címlistákat október végével zárták le, így még a régi címén kell keresnie az utalványt. (A régi címére költözött új lakó viszont olyan nyilatkozatot tett, hogy minden, a régi tulajdonos nevére odaérkező levelet küldjenek vissza a feladónak.) A férfi nem értette, hogy miért kell külön kérelmet írnia az Erzsébet-utalványok miatt, ha időben bejelentette a címváltozást. Az ügyben tegnap kérdéseket küldtünk a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, de lapzártánkig nem érkezett válasz megkeresésünkre.

Tíz napig lehet átvenni

A 2,8 millió nyugdíjasból több tízezer idős embernek nem tudták még kézbesíteni a megígért Erzsébet-utalványokat. A Magyar Posta tájékoztatása szerint az át nem vett küldemények a letéti postákra kerültek, ahol tíz munkanapon keresztül át lehet venni azokat, utána visszaküldik a feladónak, vagyis az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak. Ott pedig február végéig lehet kérni, hogy az át nem vett küldeményeket újra küldjék ki postai úton.

A szocialista Korózs Lajos tegnapi tájékoztatóján megismételte, pártja szerint nem Erzsébet-utalványban, hanem készpénzben kellett volna a nyugdíjasoknak tavaly év végén tízezer forintot adni. A kézbesítési gondok mellett beszélt arról is, hogy ha nem utalványt kaptak volna az idősek, akkor nem kerültek volna olyan kiszolgáltatott helyzetbe, hogy az uzsorások ötezer forintért váltsák be a tízezer forintos utalványokat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fidesz erre azzal reagált, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt csak elvettek a nyugdíjasoktól, a magas inflációban hagyták elértéktelenedni az ellátásokat, és „Korózs Lajos az MSZP-kormány idősügyi és szociális államtitkáraként személyesen közreműködött a nyugdíjasokat sújtó megszorítások végrehajtásában, ráadásul nyugdíjadót akart bevezetni”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.