„A Gyurcsány-koalíció hét főbűne”: kiadvánnyal készül a CÖF

MNO

2014. január 29., szerda 14:17, frissítve: csütörtök 12:52

A Civil Összefogás Fórum csütörtöktől „ismeretterjesztő kiadványt” juttat el valamennyi – összesen mintegy 4 millió – magyarországi háztartásba a szocialista-liberális kormányok nyolcéves tevékenységéről, „a Gyurcsány-koalíció hét főbűnéről” – közölték a szervezet alapítói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Csizmadia László és Fricz Tamás elmondták azt is, országjárást indítanak azzal a céllal, hogy az országgyűlési választás előtt a civil szférából véleményeket és ajánlásokat gyűjtsenek egy nemzeti társadalmi szerződéshez.

Arról is beszéltek, várhatóan március 29-én Békemenetet tartanak a nemzeti értékek, a szuverenitás, a családok, a szolidaritás és a demokrácia mellett. Ez valószínűleg nagyobb rendezvény lesz, mint az eddigiek – tették hozzá.

A CÖF az újságíróknak bemutatott rövid kiadványában a szervezet korábbi, bohócos plakátképei jelennek meg, de már Kuncze Gábor és Fodor Gábor is látható rajtuk. A Nem érdemelnek több esélyt – című kiadványban „a Gyurcsány-koalíció 7 főbűne” közé sorolták, hogy 2009-ben elvettek egyhavi nyugdíjat, nyolc év alatt 15-ször emelték a rezsit, valamint hogy elvettek egyévnyi gyest a kismamáktól.

Csizmadia László közölte, a kiadvánnyal az a céljuk, hogy senki ne felejtse el, mi is történt a korábbi nyolc évben. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, addig fogják folytatni ismeretterjesztő tevékenységüket, amíg az emberek anyagilag támogatják ezt a munkájukat.

A CÖF nem indult harcba a hatalomért, nem pártpolitizál, ehelyett szeretné kívülről befolyásolni, segíteni vagy kritizálni a mindenkori kormányzást – jelentette ki.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Indul a civil országjárás

A választásokig elkészülő nemzeti társadalmi szerződés a Kárpát-medencei magyarok véleményén alapul, és azt tartalmazza majd, hogy az emberek miként látják az elmúlt négy évet, milyen különbséget látnak a négy év és a korábbi nyolc év kormányzása között.

Tájékoztatása szerint az „élő nemzeti konzultáció” során 120 helyszínen jelennek meg, és ötven, a magyar társadalom előtt ismert önkéntes szakember is majd segíti a munkájukat, köztük a  sajtótájékoztatón is megjelenő Damm Andrea ügyvéd, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Murányi László, az MTV volt főmunkatársa, a Százak Tanácsának tagja és Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke.

Fricz Tamás a civil országjárással kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a CÖF független a pártoktól és kellően kritikus is velük szemben. Azt mondta: értékeket képviselnek, és megpróbálják a civil véleményt megjeleníteni a közgondolkodásban.

Fricz: A légkörrel van a baj

Közölte azt is, hogy a Mesterházy Attila MSZP-elnöknek írt nyílt levelüket – amelyben arra kérték, az ellenzéki összefogásban szakítsanak Gyurcsány Ferenccel – a CÖF honlapján már bárki aláírhatja elektronikusan. Ha az eszköz erkölcsileg rossz és elítélendő, akkor azt semmilyen politikai cél nem szentesítheti. Az ellenzéki pártok azért fogtak össze Gyurcsány Ferenccel, mert szerintük csak úgy lehet Orbán Viktort „elkergetni”, ám ezzel erkölcsileg lezüllesztették a magyar politikát – fogalmazott.

Az MSZP szombati gyűlésén elhangzott bekiabálásra és a pártelnök reagálására utalva azt mondta, nem Mesterházy Attila magyarázkodása a baj, hanem az, hogy olyan légkör alakult ki, amelyben a „szocialisták ott tapsoló tágabb holdudvarának egyik tagja képes volt bekiabálni az éterbe, hogy kötelet”.

A sajtótájékoztató végén kérdésekre válaszolva Fricz Tamás egyebek mellett arról beszélt, hogy a 2014-es választások után nagy erővel társadalmi megbékélésre kell törekedni, mert az ország már nem bírja sokáig a polgárháborús állapotot.

A CÖF alapítóit a jelenlegi kormánnyal szembeni kritikáikról is kérdezték. Csizmadia László ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a gyors törvényhozás hibákhoz is vezetett, továbbá arról is, hogy az elszámoltatást „kocogósnak”, lassúnak látja.

Fricz Tamás pedig azt mondta, a korábbi pártállami rendszer elszámoltatását hiányolja, így például konkrétan azt, hogy „négy év alatt nem sikerült a titkosszolgálati aktákkal kapcsolatban valamilyen eredményre jutni az ügynökkérdések és ezen adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban”. A kormányzattal szembeni kritikaként említette az új magyar gazdaságpolitika kommunikációját, valamint egyes kormányzati döntések nemzetközi és társadalmi előkészítését.

Szigetvári közleményben reagált

Az Együtt-PM felszólítja a Civil Összefogás Fórumot (CÖF) számoljon el, hogy miből fizeti a jelenlegi százmilliós „lejárató kampányát”. Szigetvári Viktor az ellenzéki pártszövetség társelnöke szerdai közleményében a CÖF alapítóinak bejelentésére reagált. Az ellenzéki politikus szerint „a Békemenet álciviljei ismét hazug kampányt folytatnak, hazug finanszírozásból, feltételezhetően az adófizetők pénzén”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.