A hajléktalanok papja elárulta, mi volt Kádár igazi kedvenc étele

MN

2018. január 23., kedd 10:53, frissítve: kedd 15:48

Érdekes interjút adott a Népszavának Michels Antal katolikus plébános, akit a Józsefvárosban a hajléktalanok papjaként ismernek. Nem mindennapi karrier az övé, hiszen eredetileg szakács volt, és saját elmondása szerint nem is ment rosszul, nagyon sokat keresett: dolgozott a Grand Hotelben, a Gellért Szállóban, a külügyminisztérium diplomáciai vendéglátásában is. Főzött egyebek mellett Margaret Thatchernek, Olof Palmének és Kádár Jánosnak is.

Az egykori pártfőtitkárnak tulajdonított mondás szerint „a krumplileves legyen krumplileves”, de „Tóni atya” tudja, hogy valójában nem ez volt a kedvence. „Az biztos, hogy Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartottuk számon, az igazi kedvence azonban nem a krumplileves, hanem a stíriai metélt volt. Abból akár két adagot is megevett egyszerre” – mondta a vendéglátósból lett plébános.

„Jézus mindig is bennem élt, legfeljebb abban az időben jól becsomagoltam valahová és feltettem a polcra” – mesélt a pappá szentelése előtti életéről Michels Antal, aki a zugligeti plébánián, Kozma Imre atya – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója – hatására tért meg, majd 1996-ban szentelték pappá. Esztergomi plébánosként kezdett foglalkozni utcai evangelizációval, „mert szerettem volna kilépni a templom falain kívülre”. A Szent József-plébánián is maradt egy kicsit vendéglátós: akadt, aki kifogásolta, hogy a templomból éttermet csinálnak, de karácsonykor ötven hajléktalannak terítettek a templomban. 

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.