A hóesés miatt akadozik a közlekedés az országban

MNO

2016. január 4., hétfő 17:39, frissítve: hétfő 19:38

A havazás miatt a Dunántúlon és Budapesten is lelassult a közúti forgalom hétfőn, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek. Az ország nyugati részén lehullott csapadék miatt kamionok akadtak el. A vasúti közlekedésben is fennakadások vannak, általában váltóhibák okoznak késéseket.

A délnyugati határhoz közeli településeken helyenként 10-11 centiméternyi friss hó hullott. Az Időkép.hu adatai szerint Csurgón 11 cm, Barcson pedig 10 cm friss hó esett hétfő délutánig. Budapestet a délelőtti órákban érte el a havazás, amely fennakadásokat okozott a közösségi közlekedésben és az autósok dolgát is megnehezítette. Délután az ország keleti fele is fehérbe borult, Debrecenbe pár centi havat várnak, míg Nyíregyházán sem hull majd nagy mennyiségű csapadék.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben

Leszakadt az első hó
A hóhelyzetről szóló korábbi tudósításunkat itt olvashatja el! A balesetekről készült összefoglaló anyagunkat pedig itt találja.

A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezíti a vonatforgalmat – közölte a Mávinform az MTI-vel. A fenntartható közlekedés érdekében a monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe.

A Keleti pályaudvaron a nap folyamán már nem közlekednek a gödöllői és a nagykátai helyi járatok, helyettük a hatvani, illetve szolnoki személyvonatok vehetők igénybe. A fejpályaudvar váltóhibái miatt a hegyeshalmi, valamint a Győrön át Szombathelyre közlekedő vonatok 50-80 perces késéssel közlekednek.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest–Cegléd–Szolnok-, a Budapest–Újszász–Szolnok-, illetve a Budapest–Hatvan-vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.

A Budapest-Esztergom-vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-Start Zrt. hétfőn elfogadja a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt.

Lezárták a barcsi határátkelőt

Havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t.

Közölték, hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket, a személygépkocsi-forgalom azonban továbbra is zavartalan.

Sok baleset történt országszerte

Három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a Bakonyban, a 82-es úton Bakonyszentkirálynál hétfő délután. A kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton. Az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom – közölte az MTI.

A 2-es főúton Rétság felé a 42-43-as km között az emelkedőn több kamion elakadt, a fél útpályát elfoglalják. Az 53-as főúton Kiskunhalasnál az 54-es km-nél egy személygépkocsi és egy kamion ütközött egymással, az ütközéskor a kamion pótkocsija felborult. A rendőrség félpályás lezárás mellett helyszínel. Az 52-es főúton Solt térségében az 42-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze. A helyszínelés idejére a fél útpályát lezárták – írja az Útinform.

Nyolcvan hókotrót vet be az FKF

Életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél a hóhelyzet miatt: több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését az FKF Budapesten. Valamint hómunkásokat vesz fel hétfő éjszakára a közterület-fenntartó. A hétfő este 10 órától kedd reggel 6 óráig tartó időszakra keresnek munkásokat, jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet. A társaság a munkáért nettó 4200 forintot fizet – írja az MTI.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A fővárosban mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek. Az utasoknak fennakadásokra kell számítaniuk a 2-es, a 3-as, a 4-es és a 6-os, a 14-es, a 28-as, a 37-es, a 47-es, a 49-es, a 60-as, valamint a 62-es villamos vonalán – közölte Facebook-oldalán a közlekedési vállalat.

Óbudán több mellékút is eljegesedett a Kolosy tér és a Kiscelli Múzeum környékén, emiatt a 65-ös, a 65A és a 165-ös busz nem közlekedik. Baleset nehezíti az előrejutást a Szilágyi Erzsébet fasorban a Széll Kálmán térnél, továbbá az Apor Vilmos téren, valamint a Kőbányai úton a Könyves Kálmán körúti csomópontban is.

Vezessünk óvatosan!

Az elmúlt órákban az ország területén hirtelen leesett nagyobb mennyiségű hó miatt óvatosságra, türelemre és az időjárási viszonyoknak megfelelő felkészülésre hívja fel a figyelmet a rendőrség. A sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. A rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata – közölte honlapján a rendőrség.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján osztott meg hasznos tanácsokat arról, hogyan kerülhetők el, illetve előzhetők meg a veszélyes helyzetek.

Árokba csúszott autót mentenek a marcali hivatásos tűzoltók
Árokba csúszott autót mentenek a marcali hivatásos tűzoltók
Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.