A rendkívüli hóhelyzet miatt rengeteg baleset történt az országban

MN

2018. február 27., kedd 10:57, frissítve: csütörtök 19:30

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Győr-Moson-Sopron, Tolna, Somogy, Zala és Vas megyében, csaknem 20 útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt kedden, ám elzárt település nincs – írja az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjének keddi sajtótájékoztatója alapján.

Lakatos Tibor közölte: a rendkívüli téli időjárás miatt országos irányító törzset hozott létre az ORFK a rendőri tevékenység koordinálására. A törzs folyamatos kapcsolatot tart a többi között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Országszerte több mint négyezer rendőr teljesít szolgálatot a közterületeken, akik egyebek mellett felkészültek a további forgalomterelések biztosítására.

Az utak egy részén félpályás útlezárás, több szakaszon teljes útzár lépett érvénybe, illetve van, ahol korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát. A legfontosabb korlátozással érintett útszakasz a Győrt a Bakonyon keresztül Veszprémmel összekötő 82-es főút.

A rendőrség arra kér mindenkit, hogy csak téli gumival, teli tankkal, pléddel és élelemmel felszerelkezve közlekedjen, illetve elindulása előtt tájékozódjon az útviszonyokról a rendőrség, illetve a közútkezelő honlapján.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Zalát belepte a hó

Noha Zala megyében két útszakaszt lezártak, több helyen pedig korlátozásokat vezettek be, nincs elzárt település a megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Le kellett zárni a Gelse és Pölöskefő közötti, az Újudvar és Magyarszerdahely közötti összekötő utat, valamint a kehidai 7356-os utat. A 75-ös úton Bak és Rédics között, a 33-as és 68-as kilométer közötti szakaszon nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú kamionok. A csúszós, helyenként jégbordás utak, valamint a hóátfúvások miatt a 76-os úton Zalaegerszeg és Vas megye határa közötti szakaszon 10 órától ugyancsak elrendelték a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását.

Délután 2-kor a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek újra közlekedhetnek Nagykanizsa és Iharosberény között. A csúszós, helyenként jégbordás utak és a hóátfúvások miatt korábban elrendelt 7,5 tonna legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását a 61-es számú főút, Nagykanizsa és Iharosberény közötti szakaszán visszavonták – írja a Police.hu.

Balesetek nehezítik a közlekedést

Az Útinform 18 órakor kiadott összesítése szerint:

Az M70-es autóút – határ felé vezető oldalán – a 3-as kilométernél egy személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze. Egy szűk sávon lehet közlekedni, nincs torlódás.

A 8-as főúton Csór elkerülő szakaszán, hat gépkocsi és két teherautó ütközött össze. A Székesfehérvár felé vezető két sáv egyikét megnyitották a 17-es kilométerszelvénynél, de még óriási a torlódás.

Az M1-es autópályán, Zsámbék és Tatabánya között a külső sávban kialakult burkolathibák miatt mindkét irányban több szakaszon is 80-as sebességkorlátozás van érvényben.

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határon zavartalan a forgalom.

…és ez még csak a kezdet

Korábban azt írtuk, hogy nemcsak Barcsnál, hanem Letenyénél és Berzencénél sem léphetnek be a kamionok Horvátországba, ezért a kamionokat a pihenőhelyekre terelik. A rendőrség 1 óra után feloldotta a korlátozást Letenyénél, így a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan a horvát–magyar határon. Barcsnál is feloldották a korlátozást 14 óra 15 perckor, a tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan. Ugyancsak megindult a tehergépjárművek forgalma a 61-es főúton Böhönyénél, Nagykanizsa irányába kedd délután – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján. Majd fél 6-tól Berzencénél is feloldották a korlátozást.

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén havazás várható. A Szombathely–Debrecen vonaltól délre 5-10, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat. Elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható 40–60 km/h-s széllökés.

Vas megyében több helyen nehezíti hóátfúvás a közlekedést, a rendőrség szerint tizenhárom útszakasz járhatatlan, illetve számos további szakaszt említenek, ahol hasonló körülményekkel kell számolni. Egy órán áramszünet volt 18 órától Bük, Tormásliget, Csepreg településeken. Az érintett településeken a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állandó rendőri jelenlétet biztosított.

Emellett országszerte Budapesten, Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében – szintén a hófúvás veszélye miatt – elsőfokú figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben.

A fővárosban és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében a havazás veszélye miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.