A Jobbik az orosz hátterű pártok miatt fordul az USA-hoz

MNO

2016. január 18., hétfő 11:16

A párt felkéri az amerikai hatóságokat, hozzák nyilvánosságra az ügyben tett jelentésüket.

Az USA mielőbb hozza nyilvánosságra az orosz támogatással működő pártokról szóló jelentését – szólít fel hétfői közleményében a Jobbik parlamenti frakciója. Az írást jegyző Gyöngyösi Márton úgy fogalmaz, a Jobbik örömmel értesült arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa arra utasította James Clappert, az amerikai hírszerzés vezetőjét, hogy folytassanak nyomozást az európai uniós országok politikai pártjainak nyújtott orosz anyagi támogatás, illetve az orosz befolyásszerzés ügyében.

„Az amerikai törvényhozás szerint a Kreml célja kihasználni az európai országok megosztottságát, aláásni a NATO-t, blokkolni az amerikai rakétavédelmi rendszert és visszavonni az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókat.”

A Jobbik felkéri az amerikai hatóságokat, hogy nyomozásuk eredményét mielőbb hozzák nyilvánosságra, ugyanis, mint a közleményben írják, mindenkinek joga van tudni, mely pártok mögött állnak külső hatalmak.

„Egyúttal arra kérjük Oroszországot, hogy saját hírszerzésének eredményeit az európai pártok esetleges amerikai támogatásával kapcsolatban szintén tegye közzé. Az európai polgárok megérdemlik, hogy tisztán lássanak.”

A párt a Kongresszus kezdeményezésének különös jelentőséget tulajdonít „annak a másfél éve zajló politikai színjátéknak a tükrében, amelyet a Fidesz indított Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának európai parlamenti képviselője, Kovács Béla ellen, miközben vádjait a mai napig egyetlen konkrétummal sem támasztotta alá. Reméljük, hogy a jelentés mielőbbi nyilvánosságra kerülésével fény derül az igazságra, és lelepleződik a Fidesz aljas politikai játszmája, amellyel kizárólag saját korrupciójáról kívánja elterelni a figyelmet.”

Orbán Viktor egy decemberi plenáris ülésen azt mondta, a Jobbik tele van bűnözőkkel, egy kitartott párt, ezért azt javasolja nekik, hogy álljanak a nyilvánosság elé és ezt fedjék fel. A kormányfő többek között arra utalt, hogy a Jobbik jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, üzenetében pedig a Kovács Béla-ügyre is célzott.

A Kovács Béla-saga

Kovács Béla ügyében decemberben az ügyészség három hónappal, március 20-ig hosszabbította meg a nyomozás határidejét – közölte a Magyar Hírlappal Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A jobbikos politikussal szemben az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy gyakorta találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel látogat Moszkvába. Kovács Béla egy aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került a magyar szolgálatok látókörébe. Részletek itt.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.