A Jobbik azonnali intézkedést követel a Nemzeti Választási Irodától

MN

2018. február 22., csütörtök 16:37, frissítve: csütörtök 16:45

„A tartósan külföldön élő magyarokat nemcsak diszkriminálja a Fidesz azzal, hogy a határon túliakkal szemben nekik nem hajlandó biztosítani a levélszavazás lehetőségét, de még adminisztratív eszközökkel is megpróbálja őket az urnáktól távol tartani” – tartalmazza a Jobbik frakciójának az MTI-hez eljuttatott közleménye.

Amint írják, az európai nagyvárosokban működő baráti köreiken keresztül és közvetlenül is tucatjával kapnak panaszokat arról, hogy a Választás.hu oldalon sokan a szabályos kitöltés ellenére sem tudnak regisztrálni.

„Miközben a döntő többségében kormánypártokat támogató külhoni magyarok kényelmesen, levélben szavazhatnak – sőt akár halottak nevében is részt lehet venni a választáson, és számos egyéb módja van a voksukkal való visszaélésnek –, addig a külföldön élők ezt csak a nagykövetségeken vagy konzulátusokon személyesen megjelenve tehetik meg. Elképesztőnek tartjuk, hogy az egykori fideszes helyettes államtitkár, Pálffy Ilona által vezetett Nemzeti Választási Iroda hetek óta képtelen biztostani a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmek regisztrációját. Mindez felveti a szándékosság alapos gyanúját” – olvasható a közleményben.

„A Jobbik követeli, hogy az NVI azonnal és haladéktalanul hárítsa el a hibát, biztosítsa a kérelmek leadásának zavartalanságát, és feladatait a törvényeknek megfelelően, pártatlanul végezze” – zárul az ellenzéki párt kommünikéje.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.