A Jobbik jelöltje a legerősebb ellenzéki Békéscsabán

MN

2018. március 27., kedd 07:43, frissítve: kedd 13:03

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 37 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP jelöltjére, Herczeg Tamásra Békés megye 1. számú választókerületében. Tőle mindösszesen 4 százalékponttal lemaradva a jobbikos Kocziha Tünde a választók 33 százalékának támogatottságát tudhatja maga mögött. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Nagy-Husszein Tiborra 20 százalék szavazna, míg a Momentum jelöltje 4, az LMP-é pedig mindössze 3 százalékon áll – derül ki az Iránytű Intézet friss felméréséből.

 

A kutatás eredményei szerint a megyén belüli fideszes érdekcsoportok több éves, egymással való küzdelme meglátszik a kormánypárt csökkenő békéscsabai támogatottságán, a szisztematikusan építkező Kocziha Tünde ezért jó eséllyel egyéni képviselői mandátumot nyerhet. A DK-s jelölt – Csongrád megyei révén – alacsony ismertséggel rendelkezik, így csupán az MSZP és a DK szavazóit tudja integrálni. Kocziha Tünde jelentős mértékben felülreprezentált a pártot választani nem tudó bizonytalan szavazók körében, illetve irányába átszavazás figyelhető meg más pártok szavazói részéről (LMP, Momentum, MKKP).

A 2014. évi országgyűlési választáson egyébként Vantara Gyula (Fidesz–KDNP) az érvényes szavazatok 41,1 százalékával szerzett mandátumot, a baloldali összefogás jelöltje, Miklós Attila Zsolt volt a második az érvényes szavazatok 27,2 százalékával, míg a Jobbik jelöltje, Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel 20,8 százalékon végzett. Az erőviszonyok tehát nagymértékben módosultak az elmúlt négy évben. Az LMP jelöltjének, Takács Péternek a támogatottsága 6 százalékot eredményezett.

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz–KDNP 20 százalékon áll, míg a Jobbikra a jogosultak 14 százaléka voksolna. Az MSZP–Párbeszéd a teljes népességben mindössze 6, a DK 5 százalékon áll. Az LMP-re és a Momentumra 3-3 százalék szavazna, míg az MKKP és az Együtt csupán a választókerület teljes népessége 1-1 százalékának támogatását tudhatja magáénak. A választókerületben magas (22 százalék) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya, de jelentős (18 százalék) a pártpreferenciájukat titkoló választók aránya is. Helyben mindössze a jogosultak 6 százaléka állítja, hogy biztosan nem szavazna.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 

A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 27 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd ebben a kategóriában 11, a DK 10 százalékon áll. A választókerületben az LMP és a Momentum is 5 százalékos támogatottsággal bír, míg az MKKP 2, az Együtt 1 százalékon áll.

 

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 23-tól március 25-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.