A katalán elnök gyakorolhatja a kormány szerint „az ellenállás jogát”

MTI

2017. október 28., szombat 19:41, frissítve: szombat 19:56

A spanyol kormány üdvözölné Carles Puigdemont leváltott katalán elnök részvételét a decemberben tartandó katalóniai tartományi választásokon – közölte szombaton a kormányszóvivő a Reuters TV-nek nyilatkozva.

Ínigo Mendez de Vígo a televíziós interjúban azt mondta, hogy ha Puigdemont folytatni akarja politikai tevékenységét, „szíve joga, azt gondolom, hogy készüljön a következő választásokra”. A katalán elnök aznap demokratikus ellenállásra hívott fel a madridi központi kormány ellen, amely magához vonta a tartomány irányítását a katalán függetlenség kinyilvánítása után.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy amennyiben Puigdemont részt vesz ezeken a választásokon, gyakorolhatja a demokratikus ellenállás jogát” – tette hozzá a szóvivő. A katalán parlament feloszlatása és a katalán kormány menesztése után Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy tartományi választásokat rendeznek Katalóniában december 21-én.

Mendez de Vígo elmondta, biztos abban, hogy a katalán rendőrség engedelmeskedni fog a törvényeknek, miután a kormány leváltotta a két fő tartományi rendőrségi parancsnokot. Azt mondta, ha Puigdemont nem hajlandó távozni hivatalából, a kormány „okosan és a józan ész jegyében” fog reagálni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a katalán elnök ellen bírósági eljárás indul, Mendez azt felelte, hogy Spanyolországban a politikai és bírói hatalmat szétválasztották, és „senki sem áll a jog felett”.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.