A katalán elnök gyakorolhatja a kormány szerint „az ellenállás jogát”

MTI

2017. október 28., szombat 19:41, frissítve: szombat 19:56

A spanyol kormány üdvözölné Carles Puigdemont leváltott katalán elnök részvételét a decemberben tartandó katalóniai tartományi választásokon – közölte szombaton a kormányszóvivő a Reuters TV-nek nyilatkozva.

Ínigo Mendez de Vígo a televíziós interjúban azt mondta, hogy ha Puigdemont folytatni akarja politikai tevékenységét, „szíve joga, azt gondolom, hogy készüljön a következő választásokra”. A katalán elnök aznap demokratikus ellenállásra hívott fel a madridi központi kormány ellen, amely magához vonta a tartomány irányítását a katalán függetlenség kinyilvánítása után.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy amennyiben Puigdemont részt vesz ezeken a választásokon, gyakorolhatja a demokratikus ellenállás jogát” – tette hozzá a szóvivő. A katalán parlament feloszlatása és a katalán kormány menesztése után Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy tartományi választásokat rendeznek Katalóniában december 21-én.

Mendez de Vígo elmondta, biztos abban, hogy a katalán rendőrség engedelmeskedni fog a törvényeknek, miután a kormány leváltotta a két fő tartományi rendőrségi parancsnokot. Azt mondta, ha Puigdemont nem hajlandó távozni hivatalából, a kormány „okosan és a józan ész jegyében” fog reagálni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a katalán elnök ellen bírósági eljárás indul, Mendez azt felelte, hogy Spanyolországban a politikai és bírói hatalmat szétválasztották, és „senki sem áll a jog felett”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.