A kétharmadot is irigylik

WA

2012. április 13., péntek 20:47

Magyarország irigylésre méltóan halad az egészségügyi rendszer újjászervezésével – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken, útban hazafelé a visegrádi négyek, valamint Ausztria egészségügyi kormányzati vezetőinek találkozójáról.

A megbeszélésen kiemelt napirendi pontként arról értekeztek, hogy a jelenlegi válságkörülmények között milyen módon biztosítható az egészségügyi rendszerek fenntarthatósága – tette hozzá.

Szócska Miklós azt mondta: bár kissé irigyelte a V4-ek egészségügyi közkiadási átlagát, külföldi kollégái azt emelték ki, hogy ők – mivel a döntéshozatal lassúságától szenvednek – a kétharmadot irigylik. Az egészségügyet érintő intézkedések közül példaértékűnek tartották a nemdohányzók védelmében hozott magyarországi intézkedéseket, valamint a népegészségügyi termékadót.

Az államtitkár megjegyezte: forrásteremtési stratégiák kapcsán a többi országban is vegyes, járulék- és adóalapú megoldásokban gondolkoznak. Példaként említette, hogy több, biztosítási rendszerrel működő országban bónusz–malusz pontokkal kísérleteznek, hogyan lehetne az egészség megőrzését célzó magatartást díjazni, illetve az ellenkezőjét büntetni.

Egyetértettek abban, hogy hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi a rendszert, ha a bonyolultabb ellátásokat – mint az onkológiai vagy az idegsebészeti – centralizálják. Szócska Miklós elmondta: a találkozón áttekintették, hogy az egyes országokban milyen költségtakarékossági intézkedések vannak, milyen szervezési megoldásokat alkalmaznak. A találkozón megállapították, hogy az egészségügyi ágazatvezetők „munkájának fókuszában az áll, hogy meg tudják mutatni: az egészségügy hatékony, megújulásra képes ágazat, amelybe érdemes beruházni”.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a Hír TV Rájátszás című műsorában arról beszélt, hogy nem számíthatnak kompenzációra azok az önkormányzatok, amelyeknek májusban át kell adniuk a kezelésükben lévő kórházakat az államnak. A szakember szerint a központi költségvetésben nincsenek olyan források, amelyekkel pótolni lehetne azt a veszteséget, amely adott esetben az önkormányzatokat éri az átalakítás miatt. Boros Imre közgazdász ugyanakkor úgy véli, komoly megtakarítást jelenthet az egészségügyi ellátórendszer számára a kórházak állami tulajdonba vétele. Az Országgyűlés kedden kezdte meg az egészségügy újjáalakításáról szóló előterjesztés vitáját. A tervek szerint májusban összesen 55 kórházat venne át az állam az önkormányzatoktól. A törvényjavaslattal állami fenntartásba kerülhet a 11 országos gyógyintézet is. Szócska Miklós expozéja szerint állami fenntartásúvá válnak az aktív, vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházak, a fekvő- vagy hozzájuk kapcsolódó járóbeteg-szakellátást végző intézmények, illetve a krónikus ellátást biztosító kórházak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.