A kitörésre emlékeztek a budai Várban

MTI

2016. február 13., szombat 19:13, frissítve: szombat 20:08

A Becsület napja elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Várban, akik Budapest 1945-ös ostroma során február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt várból.

A megemlékezést a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungarica Mozgalom és a Hungária Skins szervezte.

A felszólalók, Retkes Tamás író, történész, a Magyar Nemzeti Arcvonal és a Pax Hungarica Mozgalom, valamint a szlovák Slovenská Pospolitos (Szlovák Testvériség) képviselői a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét éltették. A rendezvény több száz résztvevőjének többsége valamilyen második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, illetve korabeli katonadalok szóltak a hangszórókból.

A kifeszített transzparensek között a Fehér Magyar Egység molinóján a „Szabad nemzeti és szociális Magyarországot” felirat szerepelt, egy másik transzparensen pedig a „Blood C18 Honour Hungary” felirat. Többen a Magyar Nemzeti Arcvonal lobogóit, illetve nyilaskeresztes zászlókra emlékeztető lobogókat emeltek a magasba.

A rendezvény a magyar és a német himnusszal vette kezdetét, utóbbit az 1945 előtt érvényes szöveggel szólaltatták meg. A demonstráció végén a részt vevő szervezetek megkoszorúzták a kitörésben elhunytak erre az alkalomra felállított, ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot.

A megemlékezést antifasiszta ellentüntetők 100 fős csoportjának ellendemonstrációja kísérte. Ők dobolással, dudálással, a többi között a „Nácik, haza!” és a „Mocskos nácik!” rigmus skandálásával zavarták a beszédeket. A két felet vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta.

A demonstráció befejezését követően „emléktúrára” indultak a résztvevők. Az emléktúra két részből áll. Egy rövidebb, 12 kilométeres emlékmenetből, amely során öt katonasírt, egykori légvédelmi állásokat, berobbantott bunkerbejáratokat érintenek. Ugyanakkor a nagy, csaknem 50 kilométeres emléktúra a Mány határában álló Kitörés emlékműnél ér véget, ahol a túlélők 1945-ben elérték a német vonalakat.

1945. február 11-én 19 ezer többségében német katona, valamint magyar katonák, nyilasok, csendőrök, civilek kíséreltek meg kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból a német arcvonalak felé. Alig 800-an érték el a céljukat, a többiek nagyrészt a szovjet fegyverek áldozatává váltak.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.