A költségvetési törvényjavaslat tárgyalásának félbeszakításáról vitáztak

2012. június 28., csütörtök 16:24, frissítve: csütörtök 16:35

A költségvetési törvényjavaslat tárgyalásának felfüggesztését javasolta az Országgyűlésben az előterjesztés csütörtök délutáni vitájában a szocialista Tóbiás József a nemzetgazdasági tárca és a Fidesz–KDNP egyeztetését követően megjelent sajtóhírekre hivatkozva. A levezető elnöki teendőket ellátó Jakab István nem szavaztatott az ügyrendi indítványról, az általános vita folytatódott.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Rogán Antallal, a Fidesz, és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével egyeztetett a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól. A találkozó után Rogán Antal bejelentette, 300 milliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodtak meg, Matolcsy György pedig azt mondta, jövőre a bruttó hazai termék – a tervezett 1,6 százalék helyett – akár 2 százalékkal növekedhet a csomagnak köszönhetően.

Tóbiás József ezekre a hírekre hivatkozva közölte a plenáris ülésen: kérik az előterjesztés tárgyalásának felfüggesztését, azaz a Ház szüneteltesse a javaslat tárgyalását, mivel a történtek érdemben befolyásolják a javaslatban foglaltakat.

Miután Jakab István azt mondta, a szocialisták tárgyalási szünetet kérhetnek, de a Ház az elfogadott napirend alapján folytatja munkáját, Schiffer András (LMP) szorgalmazta az ügyrendi vita megnyitását. Csatlakozott hozzá Tukacs István (MSZP), aki úgy érvelt, a napirenden szereplő előterjesztést „övező körülmények” érdemben változtak meg, és szerinte a házszabály alapján lehetőség van félbeszakítani a jelenlévők többségi szavazatával a téma tárgyalását.

Az elnöklő Jakab István (Fidesz) nem nyitott ügyrendi vitát.

A napirendet vagy a tárgyalt napirendi pontot érintően bármelyik képviselő bármikor egy percben ügyrendi javaslatot tehet, amelyet két percben indokolhat. Az ügyrendi javaslat elhangzása után képviselőcsoportonként legfeljebb egy képviselő, továbbá az elsőként szólásra jelentkező független képviselő kétperces hozzászólása engedélyezhető, egyébként az Országgyűlés a javaslatról vita nélkül határoz – áll a házszabályban, amely szerint az előterjesztő javasolhatja a napirendi pont tárgyalásának elnapolását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.