A kormány jelentős lépéseket tesz a korrupció felszámolására

2012. április 15., vasárnap 11:15, frissítve: vasárnap 13:22

Magyarország a kormány döntése értelmében csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek. A program célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzás megteremtése.

A parlamenti államtitkár felidézte: az alapító dokumentumot az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Norvégia, Brazília, Indonézia, Mexikó, Fülöp-szigetek és a Dél-afrikai Köztársaság írta alá 2011. szeptember 20-án. Rétvári Bence kifejtette: a program célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat elérése, és a kabinetek részéről olyan kötelezettségvállalások kezdeményezése, amelyek elősegítik a korrupció elleni fellépést a kormányzatok és a civil szféra együttműködésével.

A kormány két évre szóló, a központi kormányzati szervekre vonatkozó korrupciómegelőzési programot fogadott el – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára. Bővebben>>>

Egy nemzetközi részvétellel működő szervezetről van szó, a felügyeletét egy, a kormányokból és civilszervezetekből álló bizottság látja el – magyarázta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: ahhoz, hogy egy ország részt vehessen a programban, magára nézve kötelezően el kell ismernie a nyilatkozatot, meg kell határoznia egy konkrét cselekvési tervet, amelyet ezelőtt széleskörű társadalmi vitára kell bocsátani. Az akcióterv megvalósításáról később független jelentésnek kell készülnie – mutatott rá. Jelezte: Magyarország csatlakozását korábban már több szervezet – így a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International, a K-monitor, az Ökotárs, valamint az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület is – szorgalmazta a minisztériumnál.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kéréseket áttanulmányozta, és a civil szervezetek vezetőivel történt egyeztetések után döntött a csatlakozás mellett. A parlamenti államtitkár emlékeztetett: a kormány nemrégiben elfogadta a korrupciómegelőzési programot, és az annak végrehajtásához szükséges intézkedésekről is határozott. Ez jelentős lépés a korrupció elleni küzdelemben, hiszen a rendszerváltás óta nem volt ilyen jellegű kormányzati szintű program. A fő cél, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön, a közigazgatás, az államigazgatás, a kormányzati szervek jó ellenálló képességűek legyenek a korrupcióval szemben – fogalmazott Rétvári Bence.

A program része hivatásetikai kódex kiadása a közigazgatási szervek munkatársai számára június 30-ig, emellett az alapvető etikai normák és a korrupcióval szembeni értékek és ismeretek beépülnek a Nemzeti alaptantervbe, és a lakosság korrupcióellenes ismereteit is szeretnék tájékoztató programokkal, kampánnyal növelni. A lakosság körében a korrupció felismerése igen magas szintű, öt emberből négy említi mint létező problémát, és a kutatások szerint az emberek 63 százaléka véli úgy, hogy ma kapcsolatok és korrupció nélkül nem lehet előrejutni – jelezte az államtitkár, hozzátéve: ezt az arányt 50 százalékra szeretnék csökkenteni.

Az egyik legelterjedtebbnek az egészségügyi korrupció mellett a közbeszerzéseket tartják, a vállalkozások 57 százaléka állítja, hogy korrupció nélkül nincs közbeszerzés. Ezt az arányt szeretnék 45 százalékra leszorítani – közölte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.