A kormány erdőt irtana a Határ úton, a fideszes polgármesterek ellenzik

MN

2017. szeptember 14., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 10:18

Szokatlan politikai felállás alakult ki, miután híre ment, hogy egy tervezett kormányzati beruházás miatt kivágnák a budapesti Határ út mentén, Ferencváros és Kispest határán található, a József Attila-lakótelep és a Wekerletelep közé ékelődő kiserdőt – írja a 444.

A kormány azt tervezi, hogy olimpia nélkül is megépíti a 2024-es pályázatban szereplő Galvani hidat, amely Újbudát kötné össze Csepel északi részével, illetve egy, a Ráckevei-Duna felett átívelő másik híd segítségével Dél-Pesttel, egész pontosan az Illatos úttal. Ennek lenne felvezetője a Határ út, amelyet a mai két sáv plusz villamospálya mellé még négy sávval akarnak kiegészíteni, utóbbiak futnának a mai kiserdő helyén.

Az érintett lakók többsége erről csak akkor értesült, amikor augusztus 21-ére lakossági fórumot hívtak össze az ügyben, amelyen viszont az ígéretek ellenére sem Soltész Miklós fejlesztési miniszter, sem Tarlós István főpolgármester nem jelent meg, és kimentették magukat a tervezők is. Ugyanígy távol maradtak a döntéshozók a Kispesten szeptember 9-én megrendezett fórumról.

Szokatlan módon a helyi Fidesz-politikusok is megmozdultak az ügyben, és a kormánnyal ellentétes álláspontra helyezkedtek. Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere ellenzi a tervet, és a hétvégén meghívta a József Attila-lakótelepen rendezett Lakótelepi Mulatság nevű eseményre kollégáját, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestert, aki a nem mellékesen a választókerület kormánypárti képviselőjelöltje lesz a 2018-as parlamenti választáson.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kocsis az eseményen arról beszélt: „valakik” kitalálták, hogy a helyiek megkérdezése nélkül építenek utat, de ő „egész nyáron azon dolgozott”, hogy ne legyen út a kiserdő helyén. A polgármester tényként jelentette be, hogy nem lesz. Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi ügyekben aktív ferencvárosi képviselője szerint ennek oka valójában az lehet, hogy kiderült, a terv nem felel meg a fővárosi építési szabályzatnak. A tervezők ezért szeptember 20-án egy olyan verziót fognak bemutatni, amely egy kétszer két sávos, közvetlenül a villamossínek mellett futó úttal számol, így minimális mennyiségű fa kivágásával járna.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.