A kormány erdőt irtana a Határ úton, a fideszes polgármesterek ellenzik

MN

2017. szeptember 14., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 10:18

Szokatlan politikai felállás alakult ki, miután híre ment, hogy egy tervezett kormányzati beruházás miatt kivágnák a budapesti Határ út mentén, Ferencváros és Kispest határán található, a József Attila-lakótelep és a Wekerletelep közé ékelődő kiserdőt – írja a 444.

A kormány azt tervezi, hogy olimpia nélkül is megépíti a 2024-es pályázatban szereplő Galvani hidat, amely Újbudát kötné össze Csepel északi részével, illetve egy, a Ráckevei-Duna felett átívelő másik híd segítségével Dél-Pesttel, egész pontosan az Illatos úttal. Ennek lenne felvezetője a Határ út, amelyet a mai két sáv plusz villamospálya mellé még négy sávval akarnak kiegészíteni, utóbbiak futnának a mai kiserdő helyén.

Az érintett lakók többsége erről csak akkor értesült, amikor augusztus 21-ére lakossági fórumot hívtak össze az ügyben, amelyen viszont az ígéretek ellenére sem Soltész Miklós fejlesztési miniszter, sem Tarlós István főpolgármester nem jelent meg, és kimentették magukat a tervezők is. Ugyanígy távol maradtak a döntéshozók a Kispesten szeptember 9-én megrendezett fórumról.

Szokatlan módon a helyi Fidesz-politikusok is megmozdultak az ügyben, és a kormánnyal ellentétes álláspontra helyezkedtek. Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere ellenzi a tervet, és a hétvégén meghívta a József Attila-lakótelepen rendezett Lakótelepi Mulatság nevű eseményre kollégáját, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestert, aki a nem mellékesen a választókerület kormánypárti képviselőjelöltje lesz a 2018-as parlamenti választáson.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kocsis az eseményen arról beszélt: „valakik” kitalálták, hogy a helyiek megkérdezése nélkül építenek utat, de ő „egész nyáron azon dolgozott”, hogy ne legyen út a kiserdő helyén. A polgármester tényként jelentette be, hogy nem lesz. Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi ügyekben aktív ferencvárosi képviselője szerint ennek oka valójában az lehet, hogy kiderült, a terv nem felel meg a fővárosi építési szabályzatnak. A tervezők ezért szeptember 20-án egy olyan verziót fognak bemutatni, amely egy kétszer két sávos, közvetlenül a villamossínek mellett futó úttal számol, így minimális mennyiségű fa kivágásával járna.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.