A kormány helytartókat helyezhet a falvak élére

MN

2018. február 18., vasárnap 15:23, frissítve: vasárnap 20:07

A Fidesz nem gondolkodik önálló polgármesterben és képviselőkben a kistelepüléseken, az új ciklusban nekikezdene az önkormányzati rendszert átalakítani. Az ötezernél kevesebb lélekszámú településeken csak egyetlen járási elöljárót választanának, vagy csak központilag neveznék ki – írja a Hír TV kiszivárgott hírek alapján. Az ormánsági Besencén mindössze 116-an élnek, iskolájukat már a 80-as években bezárták. A templom sincs már nyitva, ami még kitart, az a kocsma.

„Ha a negyedik pillért, az önkormányzati rendszert is lebontják, akkor a települések önrendelkezési jogát szinte a nullára redukálják” – fogalmazott Ignácz József polgármester a Látótérnek.

Ha áprilisban kétharmados fideszes győzelem lesz, újraírnák az önkormányzati törvényt. Így jövő ősszel a 2000 vagy akár az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken nem lenne helyi választás, és polgármester és képviselő-testület sem. Úgynevezett elöljárókra lehetne voksolni, de az is előfordulhat, hogy még ők is kinevezett tisztviselők lennének. „A független polgármesterek bizony időnként megszólalnak, egyfajta ellenzéket képeznek és ellenzéki hangokat hallatnak, nem a pártpolitikai értelemben, hanem a kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálat szempontjából. Tudni kell, hogy az 1000-1500 főt el nem érő településeken a polgármester szava igen jelentős lehet” – mondta Babos Attila, a Szabad Pécs újságírója, miután ellenzéki és kormánypárti politikusokkal és tisztviselőkkel beszélt.

„Ha igaz a koncepció, amely mondjuk a 2000 fő alatti településeken szüntetné meg az önkormányzati rendszert, akkor itt, a sellyei járásban egy település lenne, ahol tarthatnának önkormányzati választást. Baranya megye 300 településének legalább a 30-40 százaléka biztos beleesne ebbe a körbe” – tette hozzá Besence polgármestere.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökét nem nyugtatták meg a fideszes politikusok válaszai. „Nem hallottunk róla, nem láttunk ilyet, de azt nem mondják soha ki, hogy nem létezik és hogy nem lesz” – mondta Gémesi György. Szerinte az uniós pénzek jelentős részét presztízsberuházásokra, szobrokra, kilátókra költötték. A pénz így lassan elfogy. „Elvitték a közoktatást, kiüresítették az önkormányzat anyagi bázisát, függővé tették a rendszert, és most a legsérülékenyebb, a legfüggőbb része a rendszernek a kistelepülési rész. 2400 településről beszélünk, 1,5–2 millió ember lakik ott. Ez Magyarország területének csaknem az 50 százaléka” – hívta fel a figyelmet.

Kovách Imre, az MTA TK Szociológiai Intézet osztályvezetője kiemelte, hogy ha a pénzcsapokhoz még az eddiginél is nehezebb lesz a kisebbeknek odaférniük, az sok kistelepülés sorsát végképp megpecsételheti: „Azok a folyamatok, amelyekről már most sem tudható, visszafordíthatók-e – a kis falvak elöregedése, a szegénység bezárulása a kis falvaknak a gettójába –, befejeződhetnek”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.