A közbeszerzési hatóság vizsgálja a mobilgát tervezésére kötött szerződést

2017. október 6., péntek 15:02, frissítve: péntek 15:51

A Közbeszerzési Hatóság vizsgálatot indított a római-parti mobilgát tervezésére a Fővárosi Csatornázási Művek és a Tér-Team Kft. között közbeszerzés nélkül megkötött szerződés ügyében – derül ki Jávor Benedek pénteki Facebook-posztjából.

„Újabb bot a mobilgát küllői között. A római-parti beruházás a zavar és a fejetlenség egyre látványosabb jeleit mutatja” – így kezdi a bejegyzését a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Mint írja: már korábban jelezte, hogy a mobilgát tervezésére közbeszerzés nélkül megkötött szerződés alighanem sérti a közbeszerzési szabályokat, ezért egy hónapja a Közbeszerzési Hatósághoz fordult. A szeptember 29-én kelt válasz szerint az ügyben hivatalból vizsgálat indult, amely jelenleg is folyamatban van.

Jávor szerint ez arra utal, hogy ők is úgy vélik, problémás lehet a közbeszerzés nélkül megkötött szerződés. Ha pedig így van, akkor semmis a szerződés és tendert kell kiírni a tervezésre.

Szerinte ezzel eljött az idő, hogy „végre megfelelően megvizsgáljuk az alternatívákat, azok valós költségeit, környezeti és társadalmi hatásait. Csak mondom: ha jogszerűtlenül elhagyták a tendert, akkor innentől kezdve EU-s pénzt sem nagyon lehet várni hozzá. Egyre több jel mutat arra, hogy a kormány elengedi az egyre kínosabb projektet, és hagyják, hogy a romjaiba Tarlós belebukjon. Nekem nem fog fájni, az ő barátai. A Római meg csak nyerhet vele.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés szeptember 27-i ülésén nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készíttetett, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát. A testület támogatta viszont Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv készítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét. 

Az óbudai képviselő-testület pedig két nappal később úgy döntött, nem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást semmilyen védműhöz, így a Duna-parton tervezett mobilgát alapjának megépítéséhez, amíg meg nem vizsgálták a harmadik lehetőséget. Tarlós István később érthetetlennek nevezte a III. kerület döntését.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.