A közbeszerzési hatóság vizsgálja a mobilgát tervezésére kötött szerződést

BLM

2017. október 6., péntek 15:02, frissítve: péntek 15:51

A Közbeszerzési Hatóság vizsgálatot indított a római-parti mobilgát tervezésére a Fővárosi Csatornázási Művek és a Tér-Team Kft. között közbeszerzés nélkül megkötött szerződés ügyében – derül ki Jávor Benedek pénteki Facebook-posztjából.

„Újabb bot a mobilgát küllői között. A római-parti beruházás a zavar és a fejetlenség egyre látványosabb jeleit mutatja” – így kezdi a bejegyzését a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Mint írja: már korábban jelezte, hogy a mobilgát tervezésére közbeszerzés nélkül megkötött szerződés alighanem sérti a közbeszerzési szabályokat, ezért egy hónapja a Közbeszerzési Hatósághoz fordult. A szeptember 29-én kelt válasz szerint az ügyben hivatalból vizsgálat indult, amely jelenleg is folyamatban van.

Jávor szerint ez arra utal, hogy ők is úgy vélik, problémás lehet a közbeszerzés nélkül megkötött szerződés. Ha pedig így van, akkor semmis a szerződés és tendert kell kiírni a tervezésre.

Szerinte ezzel eljött az idő, hogy „végre megfelelően megvizsgáljuk az alternatívákat, azok valós költségeit, környezeti és társadalmi hatásait. Csak mondom: ha jogszerűtlenül elhagyták a tendert, akkor innentől kezdve EU-s pénzt sem nagyon lehet várni hozzá. Egyre több jel mutat arra, hogy a kormány elengedi az egyre kínosabb projektet, és hagyják, hogy a romjaiba Tarlós belebukjon. Nekem nem fog fájni, az ő barátai. A Római meg csak nyerhet vele.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés szeptember 27-i ülésén nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készíttetett, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát. A testület támogatta viszont Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv készítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét. 

Az óbudai képviselő-testület pedig két nappal később úgy döntött, nem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást semmilyen védműhöz, így a Duna-parton tervezett mobilgát alapjának megépítéséhez, amíg meg nem vizsgálták a harmadik lehetőséget. Tarlós István később érthetetlennek nevezte a III. kerület döntését.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul.

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.