A középiskolások nagy része retteg a jövőtől

MNO

2017. február 13., hétfő 12:10, frissítve: hétfő 21:22

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor múlt heti évértékelőjében kijelentette, hogy „a holnap miatt nincs okunk idegeskedni”, a középiskolások nagy része mégis szorong a jövőtől, ráadásul a szegényebb családok gyerekei pesszimistábban néznek előre és elégedetlenebbek magukkal – legalábbis ez derül ki az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatásból, amely több mint ezer középiskolás fiatalt kérdezett meg országszerte arról, mennyire elégedettek magukkal és mit várnak a jövőtől.

Szorongás, félelem

Ez a számok tükrében így néz ki: a fiatalok többsége – 69,5 százalék – aggódik a jövőjéért. A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak csak ilyen félelmei, míg a szegények között ez az arány 81 százalék, de egy átlagosan élő magyar család esetében is a gyerekek 73 százaléka aggódik.

Mitől félnek igazán a fiatalok? Erre a kérdésre is megpróbál választ adni a felmérés: a fiatalok majdnem fele nagyon fél attól, hogy nem veszik fel továbbtanulni, minden harmadik gyerek pedig attól is, hogy megbukik az iskolában. A középiskolások 40 százaléka attól tart, hogy nem lesz saját családja, 46 százaléka a munkanélküliségtől.

A jövő szempontjából a fiataloknak a három legfontosabb dolog, hogy legyen jó munkájuk, párkapcsolatuk illetve házasságuk, boldogok legyenek. Minden tizedik gyerek külföldön képzeli el az életét. A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk vagy autójuk – derül ki a kutatásból.

Elégedetlenek a testükkel

Ám nemcsak a jövőjük miatt idegeskednek a fiatalok, hanem elégedetlenek a testükkel is. Majdnem minden második fiatal – közel negyven százalékuk – szeretne soványabb vagy sportosabb lenni. Minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne, 34,6 százalékuk pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna. A megkérdezettek 18,4 százaléka állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.

Ugyanakkor a fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. A magukat szegénynek valló gyerekeknél minden másodiknak, az elvált szülők gyerekeinél minden harmadiknak van ilyen problémája.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.