A Kúria szerint is jogsértők a kormány migránsozó plakátjai

MN

2018. április 6., péntek 16:40, frissítve: péntek 18:25

A kormány nem rendelkezik a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben garantált alapjogával, hiszen az az egyéneket védi az állammal szemben; az állami szerveknek pedig a választási kampányban tartózkodniuk kell attól, hogy beavatkozzanak a pártok versengésébe – mondta ki a Kúria a kabinet által fizetett, tömött sorban érkező bevándorlókat ábrázoló, „Stop” feliratú plakátokról szóló végzésében

A legfőbb bírói fórum Szél Bernadett, az LMP társelnöke beadványára megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, és kimondta: „Magyarország kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget”, mivel a plakátokkal a Fidesz–KDNP kampányát erősíti. A Kúria eltiltotta a kormányt a további jogsértéstől, vagyis az ilyen plakátok kihelyezésétől.

A Kúria szerint a kormánynak tájékoztatási kötelezettsége van, nem véleménynyilvánítási joga, és kampányidőszakban is végezhet tájékoztatási tevékenységet – ha az a „feladatainak megfelelő ellátásához szükséges”. Ennek feltétele azonban, hogy a tájékoztatásnak legyen „a választási kampánytól független, objektív indoka”. A tájékoztatás módját pedig úgy kell meghatározni, hogy „a választási kampányt a lehető legkevésbé érintse, az esélyegyenlőséget ne sértse”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint „a kormány a kúriai döntéssel nem ért egyet, mert ahogyan azt az Alkotmánybíróság is korábbi döntésében kifejtette, a kormánynak nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárok tájékoztatása független attól, hogy az a választási kampányidőszakban vagy azon kívül történik. Ezért a kormány a Kúria döntésével szemben az Alkotmánybírósághoz fordul.”

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.