A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a civiltörvényről

MN

2017. november 7., kedd 16:37, frissítve: kedd 18:08

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, és úgy döntött, mégis hitelesíti a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését, amelynek célja, hogy hatályon kívül helyezzék a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket megbélyegző törvényt. A legfőbb bírói fórum kedden tette közzé határozatát.

A Momentum nevében Kádár Barnabás – azóta lemondott – elnökségi tag még július elején nyújtott be népszavazási kezdeményezést. A kérdés pontosan így hangzik:

„Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

Az NVB július 25-én úgy döntött, megtagadja a kérdés hitelesítését, mert nem egyértelmű, illetve közvetve egy esetleges sikeres népszavazás kihatna Magyarországnak a pénzmosás elleni küzdelemben való nemzetközi részvételére, vagyis nemzetközi egyezménybe is ütközik.

A Momentum jogorvoslatot kért a Kúriától, amely úgy döntött: a civil szervezeteket terhelő kötelezettségek – a törvény erről szól – nem hozhatóak összefüggésbe a pénzmosás elleni küzdelemmel.

A sokat kritizált civiltörvény orosz és izraeli mintára született meg júniusban. A jogszabály lényege, hogy az évente legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatáshoz jutó civil szervezeteknek külföldről támogatott szervezetként kell regisztráltatniuk magukat, és ezt a megkülönböztető címkét a honlapjukon, illetve kiadványaikban is közzé kell tenniük.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.