Áder: A küzdelem az EP győzelmével végződött

TK

2012. március 29., csütörtök 10:01, frissítve: csütörtök 10:55

2015-től a jelenleginél biztonságosabbá válnak az európai vegyi üzemek. A szerdai nap során ugyanis az Európai Parlament és az Európai Tanács első olvasatban megállapodott a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló irányelv (Seveso III) új normaszövegéről. Az irányelv mintegy tízezer, az Európai Unió területén található ipari üzemre tartalmaz előírásokat. A megállapodás révén – az európai polgárok egészségének védelme érdekében – a már meglévő magas szintű védelem több esetben tovább erősödik – olvasható Áder János sajtóközleményében.

Az irányelv legfontosabb jogi célkitűzése olyan magas szintű biztonsági követelmények előírása a vegyi üzemek részére, amelyek biztosítják az üzemi balesetek hatékony megelőzését, a munkavállalók és a környező lakosság egészségének védelmét, valamint a biztonsági rendszerek egységes európai hatósági ellenőrzését. Az irányelvben mindazonáltal szerepelnek a váratlan ipari katasztrófák bekövetkezése esetén alkalmazandó egységes előírások is, így többek között úgynevezett vészhelyzeti tervek kidolgozására vonatkozó követelmények – írja a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A jogszabályról az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan idén júniusban fog szavazni. Az irányelv 2015. június elsejétől lép hatályba.

A tárgyalások során az Európai Parlament és az Európai Tanács között immár hagyományosnak mondható vita alakult ki az egyes intézmények hatásköre kérdésében. A tanács törekvése a többéves gyakorlatot folytatva továbbra is arra irányult, hogy az irányelv végrehajtása során – szemben a lisszaboni szerződés rendelkezésével – fontos részekre vonatkozóan korlátlan döntési jogkört biztosítson magának, ami tulajdonképpen az Európai Parlament kizárását jelentette volna a döntéshozatali folyamatból. Az EP tárgyalódelegációja, élén Áder János néppárti jelentéstevővel, azonban határozottan leszögezte: nem mond le a lisszaboni szerződés által a parlamentre ruházott új jogosítványokról. E határozott fellépésnek és Áder János világos érvelésének köszönhetően a jogok intézmények közötti megosztása tárgyában folytatott küzdelem ezúttal – a lisszaboni szerződés hatályba lépése óta először – az Európai Parlament győzelmével végződött.

A legnagyobb ellentétet kiváltó derogációs lista tekintetében a legfontosabb vitapont az volt, hogy egyes vegyi anyagok vagy keverékek automatikusan az irányelv hatálya alá kerüljenek-e, vagy könnyített feltételeket élvezve lényegében kikerüljenek-e az alól. A tanács végül elfogadta, hogy a lista tartalmát a jövőben az uniós jogalkotók együttdöntési eljárás révén határozhassák meg. Ez a cikk alkotja az irányelv leglényegesebb pontját. E döntés garancia arra, hogy az európai polgárok által közvetlenül választott európai parlamenti képviselők a jövőben beleszólhatnak a veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó listák összeállításába.

Az egyéb rendelkezések tartalmát illetően szintén megnyugtató megoldás született, amely hosszú távra egyidejűleg szavatolja a biztonsági szint megőrzését, a munkahelyek védelmét és az egyenlő versenyfeltételeket az európai ipari szereplők számára – zárul a közlemény.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.