A lakásárakat is fékezheti a bulinegyedről szóló népszavazás

MN

2018. január 8., hétfő 08:24, frissítve: hétfő 08:38

  • A szórakozóhelyek nyitva tartásáról szóló VII. kerületi népszavazás átszabhatja a környék lakáspiacát.
  • A helyi lakások átlagos négyzetméterára öt év alatt több mint kétszeresére nőtt, ami meghaladja a fővárosi 82 százalékos drágulást.
  • A kiadásra meghirdetett lakások bérleti díja öt év alatt majdnem megduplázódott.
  • A lakások értéke és bérleti díja csökkenhet, ha a népszavazás nyomán éjfélkor be kell zárniuk a szórakozóhelyeknek.
  • A környék népszerűsége miatt a kereslet fennmaradhat, ezért komolyabb áresés nem valószínű.

Közvetlen hatással lehet a VII. kerület lakáspiacára a februárban esedékes erzsébetvárosi népszavazás, amely arról dönt, hogy bezárjanak-e a szórakozóhelyek éjfélkor – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely több lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

Buli a lakáspiacon is

A bulinegyed lakáspiaca az utóbbi öt évben nagy élénkülést mutatott, a kiadó lakások bérleti díja, valamint az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára nagyobb mértékben emelkedett a fővárosi átlagnál – emlékeztet Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Az elemzés szerint a VII. kerületi eladásra meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára 2013 óta 124 százalékkal 550 ezer forintra emelkedett, az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak pedig 95 százalékkal csaknem 3 ezer forintra nőttek.

Ezzel párhuzamosan az V. és VI. kerületben több mint 120 százalékkal nőtt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, az albérleteknél pedig az V. kerületben 82 százalékos, a VI. kerületben pedig 93 százalékos drágulás ment végbe öt év alatt. Ez jelentősen meghaladja a budapesti átlagot, ami az eladó lakások esetében 82 százalékos, az albérletek esetében pedig 83 százalékos áremelkedést jelentett az elmúlt öt évben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az önkormányzatok bekeményítettek

Szintén befolyásolhatja a negyed lakáspiacát az V. és VI. kerületi önkormányzat tavaly év végi rendelete, amely – például a VIII. kerülethez hasonlóan – előírja, hogy a tulajdonosok csak abban az esetben kezdhetnek bele szálláshely-szolgáltató tevékenységükbe, ha erre a társasház közgyűlése vagy szervezeti és működési szabályzata engedélyt ad. Emiatt a többi lakó hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdonosok lakóingatlan helyett szálláshelyként üzemeltessék lakásukat.

Két forgatókönyv jöhet

Ha a népszavazás során arra kötelezik a szórakozóhelyeket, hogy éjfélkor bezárjanak, akkor a környék kevésbé lesz vonzó célpont a szórakozni vágyó külföldi turisták számára, ez pedig az érintett VII. kerületben lévő eladó és kiadó lakások árára is hatással lehet. Az esetleges korlátozás miatt a budapesti átlaghoz képest mérséklődhet a környéken lévő lakások eladási ár- és bérletidíj-prémiuma, sőt egyes lakásoknál árcsökkenés is elképzelhető.

Nagyon jelentős áresésre azonban nem kell számítani: egyrészt a lakáshotelként üzemelő ingatlanok kiváló minőségű, felújított lakások, amelyek ráadásul nagyon jó helyen vannak, így ezek iránt a vevők és a bérlők részéről élénk a kereslet. Ha életbe lép a tiltás, akkor olyan új vevők és bérlők jelenhetnek meg a piacon, akik eddig pont azért kerülték el a környéket, mert az éjszakai nyugalmukat eddig nem látták biztosítottnak.

Ha a népszavazás eredményeként mégsem vezetik be a korlátozást, akkor az erzsébetvárosi, valamint az V. és VI. kerületi lakások eladási ára és bérleti díja is tovább emelkedhet.

Az Ingatlan.com hozzáteszi, a lakóknak óriási dilemmát okozhat a népszavazás: a környék népszerűsége minden lakástulajdonos ingatlanvagyonát jelentősen megnövelte, ugyanakkor az ott élők számára az éjszakai nyugalom értéke szintén felbecsülhetetlen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.