A láthatatlan párt, amelyik csak bilincsben látszik

2012. július 11., szerda 15:15, frissítve: szerda 18:13

Az LMP újabb "bilincselős" akcióval próbálta magára felhívni a figyelmet, ugyanis szerda délelőtt a Közgép Zrt. terültén tartott ülődemonstrációt. Az akciónak a helyszínre érkező rendőrség vetett véget. Az mno.hunak nyilatkozó politológus szerint akár gegpolitzálásról is szó lehet. A cég feljelentést tesz magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és közérdekű üzem megzavarása miatt – közölte a Közgép Zrt. jogi képviselője.

Futó Barnabás, a Közgép jogi képviselője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: feljelentést tesznek magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és közérdekű üzem megzavarása miatt. Utóbbi kapcsán elmondta: annak büntetési tétele, mivel csoportosan követték el, kettőtől nyolc évig terjed. Mivel a rendőri intézkedésnek is ellenszegültek, ezt alighanem a bíróság is súlyosbító körülményke fogja tekinteni – tette hozzá.

A képviselőket megilleti a mentelmi jog, így majd az Országgyűlésnek kell lefolytatni a szokásos eljárást – mondta az ügyvéd. Hozzátéve: valószínűleg nem veszik őrizetbe a demonstrálókat, csak előállítják őket a kapitányságra, majd hazaengedik őket. A demonstrálók által okozott kárral kapcsolatban elmondta: még felmérik az összeget, amit aztán behajtanak a képviselőkön, akik valószínűleg számoltak is ezzel. Mint ahogy a rendőri intézkedés költségeit is nekik kell megfizetni, amennyiben a bíróság úgy dönt – tette hozzá.

A Közgép szóvivője, Puskár Anett elmondta: már kedden közleményben reagáltak a társaságot ért alaptalan vádakra. Kiemelte, hogy a a demonstrálók által is emlegetett 300 milliárd forintnyi megbízás nem a Közgépé, hanem az a beruházások összértéke, amelyen a részt vevő konzorciumok osztoznak. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a közbeszerzéseknek szigorú szabályai vannak, ezért határozottan visszautasítják, hogy törvénytelenül jutottak volna megbízásokhoz.

Hamar kiértek a hatóság emberei


Szerda délelőtt a Közgép Zrt. soroksári székházánál – magánterületnek minősülő helyen – demonstráltak az LMP politikusai és a párt szimpatizánsai. Az akciónak a rendőrség fél három után vetett véget, amikor az utolsó embert is eltávolították a cég területéről, az újságírókat is kitessékelték, s bezárták a kapukat.

Az LMP parlamenti képviselői közül Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Szilágyi László, Kukorelly Endre és Scheiring Gábor láncolta össze magát több szimpatizánssal a Közgép soroksári üzemében. A hatóságok nem sokkal az akció kezdete után érkeztek meg, a Hír TV kameráival egy időben, az eseményeket a tévé mellett az mno.hu is tudósította. A rendőrség emberei a nagy melegre való tekintettel a láncok levágása közben vizet osztott a demonstrálók részére.

Csak bilincsben látszanak?

Boros Bánk Levente az mno.hunak elmondta: nem ez az első eset, hogy az LMP hasonló eszközökhöz nyúl, korábban egyszer már a Parlament kapujához láncolták magukat egy akciójuk során. Ismeretes, hogy a parlamenti küszöböt éppen csak átlépő LMP részéről nem ez az első eset, hogy „láncos” akcióba kezd. Tavaly decemberben a Parlamentnél keltettek nagy feltűnést, aminek szintén a rendőrség vetett véget.

Provokáció?


A politológus szerint háromféle megközelítése létezik az akciónak. Az egyik a zöld párti-aktivista-Greenpeace-es vonal, ennek a képnek akarnak megfelelni az ilyen jellegű akciókkal. A mások fontos jellemző az, hogy kis pártról van szó, akik nem tudnak elmozdulni a holtpontról, nem találják helyüket az ellenzékben. Egy ilyen akcióval nyilvánossághoz lehet jutni, egy ilyen akció akár címlapsztori is lehet. Sőt, akár még nemzetközi szinten is hírértéke lehet a történetnek. Ez egyfajta gegpolitizálás a politológus szerint. A harmadik megközelítési lehetőség a hatalom felé történő provokáció, és akár egy rendőrségi intézkedés kiprovokálása is, még egy esetleges nyilvánvaló jogsértés esetében is.

Az akció – a képviselők lemondhatnak mentelmi jogukról – akár hivatalos eljárást is maga után vonhat, amely kitolja az ügy időintervallumát – fogalmazott Boros Bánk Levente. Ez egy nagyon jó módszer a figyelem felkeltésére, és – továbbgondolva a lehetőségeket – ha elítélnék őket, akkor a nemzetközi sajtóban lehetne arra hivatkozni, hogy Magyarországon olyan módszereket alkalmaznak, mint például Ukrajnában, a magyar demokrácia működésének megkérdőjelezésére is kihegyezhetnék a történetet.

Nem a magyar cégek érdekeit nézik


A Fidesz szóvivője elszomorítónak nevezte az LMP-s politikusok tiltakozó akcióját a Közgép Zrt. területén. A kormánypárti politikus szerint a demonstráció azt jelzi, hogy az LMP nem a magyar cégek és a magyar munkavállalók érdekeit nézi. Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatóján megjelent az ellenzéki párt korábbi frakcióvezetője, Schiffer András, szerinte a politikai véleménynyilvánítás szabadságába belefér, hogy párttársai egy magáncég magánterületére behatolva tiltakoznak.

Az LMP külföldi cégek szolgálatában?

Nem új keletű az LMP oligarcházása. Karácsony Gergely még június elején kaphatott választ Orbán Viktortól, amelyben a miniszterelnök kifejtette, hogy az ellenzéki politikus „lényegében állandóan külföldi cégek érdekében szólal fel itt, a magyar parlamentben.” Karácsony május első felében is a témában faggatta a kormányfőt, aki akkor úgy mondta: a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák azonban nincsenek és nem is lesznek.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.