A látszat sem számít: fél nap alatt letudták a 12 milliárdos tendert

MN

2018. március 11., vasárnap 12:49, frissítve: vasárnap 13:05

Furcsa közbeszerzési eljárást hirdetett meg március 9-én, délután az állam: összesen 12 milliárd forintra pályázhattak azok a mikro- illetve kis- és közepes vállalatok, amelyek értesültek a megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokat támogató hitelprogram (KKV energiahitel) újraindításáról – értesült a G7 gazdasági portál.

A közbeszerzési kiírás megismerésére, a szükséges dokumentumok beszerzésére, és az egész pályázat megírására kevesebb mint egy napjuk volt a vállalkozóknak. Normális esetben egy ilyen pályázatra a felkészülés hónapokat vesz igénybe.

Ha valaki azt gondolná, hogy senki sem indult a tenderen, csalódnia kell. A kis és közepes magyar cégek olyan felkészült menedzsmenttel rendelkeznek, hogy felfedezték a pályázati kiírást, elvégezték a hónapokig tartó munkát, és beszerezték a szükséges igazolásokat, mindezt néhány óra alatt.

A péntek délután meghirdetett 12 milliárd forintos keretösszegre annyian pályáztak, hogy szombat reggelre túl is igényelték a rendelkezésre álló keretet, és az állam felfüggesztette az uniós pályázatot.

Az uniós támogatásokra szakosodott tanácsadó cégek azt mondták a lapnak, hogy még a magyar korrupciós viszonyokhoz szokott szakembereket is meglepte a csöndben meghirdetett, majd villámgyorsan befejeződött közbeszerzési eljárás.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„A magyar kormányzat még a látszatra sem adott, olyan gyorsan osztottak ki 12 milliárd forintot, hogy csak azok tudtak részt venni a pályázaton, akik előre értesültek a tenderről”

– mondta a G7 egyik, névtelenül nyilatkozó forrása. Szerinte az Európai Unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak az ellenőrzését aligha állná ki ez a projekt. A portál úgy tudja, még egyes bankok sem hallottak a pályázat megnyitásáról. Konkrétabban: az uniós pályázatban részt vevő konzorcium négy tagja, a Takarékbank, a B3 Takarékszövetkezet, az FHB Bank és a Budapest Bank közül kettőnek fogalma sem volt arról, hogy egy napra ismét meghirdetik a programot. Ezzel szemben valakik nagyon jól értesültek lehettek.

A kis és közepes cégeknek meghirdetett, megújuló energiás beruházásokat támogató hitelprogramot a magyar állam a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül hirdette meg, még 2016 decemberében, eredetileg 30 milliárd forintos kerettel. A tenderen 1 millió és 1 milliárd forint közötti hitelösszegre lehetett pályázni.

Beszédes, hogy tavaly fél év kellett ahhoz, hogy a 30 milliárdos keretet túligényeljék a cégek, most azonban egy nap alatt sikerült a titokzatos magyar vállalkozóknak túligényelni a 12 milliárd forint forrást. Amikor nyilvános lesz az eredmény, a nyertes cégekről is értesülhetünk.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.