A lázadókkal tárgyalt az elnök

PR

2012. április 7., szombat 20:56, frissítve: vasárnap 16:12

Fontos tárgyalásokat folytatott szombaton a mianmari elnök az ország egyik legnagyobb lázadócsoportjának képviselőivel, s ezzel a mianmari hatalom az eddigi egyik legnagyobb lépést tette meg a tartós béke megteremtése és a több évtizede tartó ellenségeskedés befejezése érdekében az országban.

A tárgyalásokról egy közvetítő nyilatkozott, ragaszkodva névtelenségéhez. Közölte, hogy Thein Szein elnök – a gyalogság volt parancsnoka és az egykori katonai junta kulcsfontosságú embere – a fővárosban, Najpjidüban tárgyalt a Karen Nemzeti Unió (KNU) nevű lázadócsoport képviselőivel.

Az államfő közölte a küldöttséggel, hogy kormánya inkább testvérként, semmint ellenségként tekint a lázadókra. Kifejtette, hogy katonaként ellenséget látott bennük, de elnökké válásával megváltozott az álláspontja. Jelezte, hogy a polgári hatalom az alkotmánymódosítástól sem zárkózna el, hogy politikai képviselethez juttassa a lázadócsoportokat.

Az 51 mianmari milliós lakosság 7 százalékát kitevő karen kisebbség nagyobb autonómiára törekvő fegyveresei több mint hatvan éve – az év eleji tűzszünetig – folytattak gerillaháborút az ország keleti őserdeiben, de számos városi, robbantásos merényletet is elkövettek. Harcukat egy évvel a volt brit gyarmat függetlenségének kikiáltása után, 1949-ben kezdték meg, s az utóbbi húsz évben a katonai junta erőivel vívott összecsapásokban több ezer ember vesztette életét. A világ figyelmét elkerülő polgárháború elől 200 ezer ember menekült át Thaiföldre.

Mianmar évtizedeken át hadilábon állt a nagyobb autonómiát követelő kisebbségeivel. Az 1988-ban hatalomra került katonai junta azonban közülük többel is tűzszüneti megállapodást kötött hatalmának konszolidálása érdekében, bár a harcok nemegyszer kiújultak. A 2010. novemberi választások után hatalomra került új kormány reformokba kezdett, hogy véget vessen nemzetközi elszigeteltségének.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.