„Erre viszont tényleg nem emlékszem” – elszólta magát Mengyi „Voldemort” Roland?

2017. október 4., szerda 13:22, frissítve: szerda 16:58

– Nem emlékszem – egy sor ügyészi kérdésre ezt a választ adta szerdai meghallgatásán Mengyi Roland a Fővárosi Törvényszéken. Telefonhívások, beszélgetések, egyeztetés Köpeczi-Bócz Tamás államtitkárral, pályázatmódosítás – több minden kiment már a fideszes parlamenti képviselő fejéből két év alatt, számos dologról nem tudta megmondani, megtörtént-e vagy sem. Akár freudi elszólás is lehet, hogy az egyik vádhatósági érdeklődésre azt felelte,

„erre viszont tényleg nem emlékszem”.

A más személyekkel kapcsolatos kérdésekre pedig unásig ismételte a politikusoktól oly jól ismert kitérő választ: „ezt inkább tőle kellene megkérdezni”.

A vádirat szerint a fideszes országgyűlési képviselő egy több szövetkezetből álló hálózat vezetőitől – „alkotmányos költségre” hivatkozva – kétszer ötmillió forintot kért annak ígéretével, közbenjár, hogy nagyobb összeget nyerhessenek el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 2015-ben. Terhére bűnsegédként bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletét és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettét rója az ügyészség, mentelmi jogát tavaly októberben függesztette fel az Országgyűlés.

A kenőpénzről és Mengyi szerepéről a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetésekben és vallomásokban is beszéltek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Valószínűleg valamit nagyon félreértettek

– így vélekedik a vádlottak között sokszor csak Voldemortként emlegetett Mengyi Roland az őt terhelő megnyilvánulásokról. Ahhoz továbbra is ragaszkodik, hogy nem kapott, illetve az elbukott pályázatok után nem fizetett vissza ötmilliós kenőpénzt; noha ekkora összeg átadásánál érték tetten. Szerinte csak kölcsönadott barátjának, K. Péter harmadrendű vádlottnak (de azt nem kérdezte, mire).

K. Péter szerdán azt vallotta, csupán az előzetesből szabadulás reményében – kirendelt védője és a fogvatartott-társak tanácsára – tett korábban részletes beismerő vallomást, amelyben állította, hogy ötmilliós „alkotmányos költséget” kért Mengyi nevében.

Egy másik, pályázatíró cégnél dolgozó vádlott arról beszélt, nem tudott róla, hogy a tenderen induló szövetkezetek képviselői bűncselekményt kívántak megvalósítani, vagy hogy a pályázat megvalósítására nem volt valódi szándékuk. Neki úgy tűnt, valóságos pályázaton dolgoznak.

A férfi vallomása közben többször utalt a tárgyaláson előzőleg elhangzottakra, amikor azonban nem volt jelen – hívta fel a figyelmet Steiner Gábor tanácselnök. – Megkérdezném, hogy kitől tud minderről, de mivel kérdésekre nem válaszol, nem kérdezem – jegyezte meg a bíró.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.