A lejtőn nincs megállás: Soros-katonának nevezi a Fidesz Szél Bernadettet

2017. november 9., csütörtök 18:41, frissítve: csütörtök 19:31

A Fidesz szerint Szél Bernadett, az LMP társelnöke és a párt miniszterelnök-jelöltje olyan biztosokkal is találkozott Brüsszelben, akiket Soros György megbízható szövetségeseiként tartanak számon, és Magyarországot támadták.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy Szél Bernadett szerdán azt mondta, egyes uniós biztosokkal történt tárgyalása után számára olyan kép rajzolódik ki, amely szerint a biztosok között sincsen egyetértés azzal kapcsolatban, hogy az uniós források visszatartása lehetséges-e vagy sem, ha jogállamiságot sért egy adott ország.

A Fidesz felszólította Szél Bernadettet, hogy tisztázza, mit keresett a „Soros-katonáknál”, idézi a közleményt az MTI.

Hozzátették: az LMP társelnöke – akit a Fidesz szintén Soros-katonának nevezett, mivel korábban Soros György egyik szervezeténél dolgozott – Vera Jourovával tárgyalt, aki brüsszeli biztosként személyesen találkozik Soros Györggyel, és elismerte, az „EU lépéseinek szívében” a Soros-hálózat értékei állnak.

Emellett a Fidesz szerint Jourová Magyarország büntetését követelte, és bírálta a Soros-szervezeteket érintő átláthatósági törvényt. Azt is a politikusnő szemére hányják, hogy Soros György másik „szövetségesével”, Corina Cretu reionális politikáért felelős uniós biztossal is találkozott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Személyesen is Soros-katonáztak?

A Fidesz közleményében azt már „elfelejtette” megemlíteni, hogy Vera Jourová

  • decemberben Budapesten is tárgyalt a kormány több tagjával,
  • Polt Péter legfőbb ügyésszel tartott munkaebédet, melyen az Európai Ügyészség felállításáról beszélgettek,
  • 2014-ben pedig barátilag fogott kezet és tárgyalt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral – aki hamarosan a Fidesz új alelnöke lesz.
 
Soros katonájának szorításában. Novák Katalin, a Fidesz leendő alelnöke 2014-ben találkozott Vera Jourová uniós biztossal
Fotó: Etienne Ansotte
 

A találkozók hangneméről nincsenek biztos információink, de valószínű, hogy a kormánytagok, ügyészi vezetők négyszemközt nem nevezték Soros-katonának az uniós biztost. 

A kormánypárt levelében olyan elszámoltató hangnemben szólítja meg Szélt, mintha legalábbis hazaárulás lenne, hogy egy uniós ország ellenzéki kormányfőjelöltje és politikusa Brüsszelbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson. 

Amikor még jól jött Soros pénze

Érdemes észben tartani: az a Fidesz játszik most inkvizítort, ami indulásakor rengeteg pénzt kapott Soros Györgytől, amelynek pártelnöke Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban, és mai értéken számolva 310 ezer forintos havi fizetést kapott a Soros Alapítvány támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársaként – illetve a szintén Soros-pénzből alapított Századvég folyóirat szerkesztéséért. 

A kormánypártnak még 2010-ben sem volt különösebb gondja az amerikai üzletemberrel, köszönettel fogadták a devecseri vörösiszap-katasztrófa után küldött egymillió dolláros adományát is.  Lázár János pedig polgármesterként személyesen egyeztetett a most a Sátán földi helytartójaként beállított milliárdossal egy hódmezővásárhelyi roma integrációs program kapcsán, amire 2008 és 2012 között 600 millió forintot adott a Roma Education Fund nevű Soros-alapítvány.

Soros helyett az Orbán–Putyin paktum volt terítéken

Az LMP visszafogottan reagált a Fidesz szerdai közleményére. Válaszukban jelezték, Bernadett látogatásának legfontosabb célja az volt, hogy a kint élő magyarokkal találkozzon és beszélgessen: „a Fidesz lehet, hogy nem vesz tudomást az ő létezésükről, de az LMP nem csak a szavak szintjén képviseli minden egyes magyar ember érdekeit. A fennmaradó időben

az LMP miniszterelnök-jelöltje nem a Soros-tervről, hanem többek között az ország függetlenségét veszélyeztető Orbán–Putyin paktumról, az uniós támogatások felhasználásáról és a hazai szociális háló erősítésének lehetőségeiről tárgyalt”.

Az LMP  hozzáteszi, nagyon ajánlja a magyar kormánynak, hogy ha legközelebb Brüsszelben járnak, maguk is tegyenek így, mert ez szolgálja Magyarország érdekeit.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.