A magyar–német katonai lehetőségekről tárgyalt Hende Csaba + Kép

TK

2012. május 2., szerda 21:36

A magyar–német katonai együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszter Christian Schmidttel, a német szövetségi védelmi minisztérium parlamenti államtitkárával szerdán Budapesten – közölte a szaktárca. A szerdai nap folyamán Hende Csaba honvédelmi miniszter a tárca tábori lelkészi szolgálata tábori rabbinátusának tábori főrabbijává nevezte ki Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját Budapesten.

Az egyeztetésen szó volt egy logisztikai megállapodás lehetőségéről, amelyet a 2014-ben esedékes afganisztáni csapatkivonások tesznek majd időszerűvé.

A HM sajtóirodájának tájékoztatása szerint a magyar–német katonadiplomáciai kapcsolatok kiemelkedően jónak számítanak. Az utóbbi években a kapcsolatok intenzitása tovább nőtt, elsősorban az afganisztáni és a koszovói műveleti területen történő együttműködésnek köszönhetően – fűzték hozzá.

A német féltől az Afganisztánban tevékenykedő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) kapott már egyebek mellett kevlár sisakokat és műveleti laptopokat is. A honvédség pedig egészségügyi „szakállománnyal” segít a németeknek Afganisztánban és Koszovóban.

A német politikus Hende Csaba meghívására két napra érkezett Budapestre. Csütörtökön a biztonságpolitika aktuális kérdéseiről tart előadást az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen.

Kinevezték a tábori lelkészi szolgálat új főrabbiját

A honvédelmi miniszter a május 1-jei hatállyal történő kinevezésről szólva kiemelte: „nagy reményeket fűzünk az együttműködéshez”, mert Köves Slomóval „az elmúlt két esztendőben számos ügyben dolgoztunk együtt”.

Hende Csaba úgy fogalmazott: a most kinevezett tábori főrabbi személyében „rendkívül elkötelezett, nemes gondolkodású hazafit” ismert meg, „akivel öröm és büszkeség együttműködni”.

Köves Slomó azt mondta: megtiszteltetés számára, hogy erre a posztra kinevezték, és reményét fejezte ki, hogy „kellő módon tudja szolgálni a honvédséget és Magyarországot”.

Az EMIH vezető rabbija az MTI-nek a ceremónia után kifejtette: a kinevezés legfontosabb feladatát abban látja, hogy még aktívabban részt vegyen a zsidóság és az egész társadalom közötti „hídépítésben”, abban, hogy a zsidóság és a többségi társadalom közelebbről megismerhesse egymást.

Fotó: MTI


A tábori lelkészi intézmény Magyarországon hivatalos formában 1773 óta létezik, a zsidó tábori lelkészség pedig először 1848-ban működött. A tábori rabbinátus – a többi tábori lelkészséghez hasonlóan – nem működött a pártállami rendszer idején, majd 1994-ben a zsidóság is visszakapta azt a jogát, hogy lelkészt állítson a Magyar Honvédségnél.

Idén a Honvédelmi Minisztérium, az EMIH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői írtak alá együttműködési megállapodást a zsidó identitású katonák és más, a honvédségnél közszolgálati jogviszonyban álló alkalmazottak hitéletének támogatásáról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.