A második félévben pozitív GDP-alakulással számolnak + Videó

TK

2012. június 14., csütörtök 14:36, frissítve: csütörtök 21:13

Az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulással számolnak – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György bejelentette azt is: a kormány jövőre 1,6 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál, valamint ismertette, hogy a kabinet 170 milliárddal emelte a költségvetés kiadási és bevételi főösszegét.

Az első negyedévi GDP-adatok alapján az idén a magyar gazdaság stagnál – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön Budapesten. Az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulással számolnak – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Ismert, Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 első negyedévében – elsősorban a negatív külpiaci folyamatok következtében – 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

1,6 százalékos növekedés jövőre


A kormány második olvasatban tárgyalta a 2013. évi költségvetést, amelynek tíz sarokszámát változatlanul hagyta, így továbbra is 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol – közölte Matolcsy. Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken a büdzsében szereplő pálya szerint. A javaslat 4,2 százalékos inflációval és 299,4 forintos euróárfolyammal számol. A folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék lesz az idei 2 százalék után – sorolta az adatokat a miniszter.

Jövőre vége a túlzottdeficit-eljárásnak

Matolcsy a csütörtöki tájékoztatón azt is elmondta, hogy két lépésben szeretnének kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. Az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt – 2,7 százalék – lesz a magyar államháztartási hiány jövőre – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Megjegyezte, hogy a kormány előrejelzése szerint a hiány a GDP 2,2 százalékára csökken jövőre.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

A második lépés Matolcsy György szerint jövő tavasszal lehet, amikor Magyarország bebizonyítja, hogy 2012-ben 2,5 százalék volt a deficit, és meglesznek az első negyedévi adatok a jövő évi költségvetésből.

170 milliárddal emeltek

A jövő évi költségvetés kiadási főösszegét 170 milliárd forinttal 15 500 milliárd forintra emelte a kormány – mondta Matolcsy György. Mivel a bevételi főösszeget ugyanilyen mértékben növelték, 14 840 milliárd forintra, a deficit a korábban jelzett 660 milliárd forint maradt, ami a bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százaléka.

Fotó: Székelyhidi Ágoston / Magyar Nemzet


A kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből – mondta Matolcsy György. A miniszter jelezte, hogy az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja. Május elején még arról számolt be Matolcsy György, hogy a tranzakciós illetékből, amelynek hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakciós körből 130 ezer milliárdosra terjedne ki, 130 milliárd forint bevétele származna a büdzsének.

Tárgyalnak a bankokkal


A kormány több kérdésben folytat tárgyalásokat a bankszövetséggel, így a tranzakciós illeték felső korlátjáról, a bankadó esetleges kivezetéséről, valamint egy pénzügyi élénkítő paktumról – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy úgy fogalmazott, „ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek”, hiszen a bankadó kivezetése révén kieső forrást pótolni kell. Közölte, a tárgyalások témája emellett egy új otthonteremtési program, mert „a mostani, lássuk be, nem működik”.

A Magyar Bankszövetség szerint a kormány csütörtöki bejelentése, amely szerint a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel elérheti a 280 milliárd forintot, ellentmond a kormány és a bankszövetség 2011. decemberi megállapodásának és a közelmúlt szakmai egyeztetéseinek, hiszen az eddigi szakmai elemzések ezen összeg kevesebb mint felére vonatkoztak.

Javul a megsarcoltak helyzete

Matolcsy György csütörtökön a Heti Válaszban megjelent írásában kifejtette: 2002 és 2010 között a kormány érdekeit többek között a bankok és az energiacégek érdekei határozták meg. A lobbicsoportok Matolcsy szerint főként külföldi üzleti szereplőket takartak, de befolyásos magyar szereplők is tartoztak közéjük.

A miniszter hozzátette: ez a korszak 2010-ben lezárult, azóta a korábbi lobbizóknak kell fizetni, míg az eddig megsarcoltak helyzete javul. „Hitelre épülő fogyasztás helyett a megtakarításokra épülő beruházások felé megyünk”, de a közben kipukkadt hitelbuborék miatt nincs még beruházási fordulat. Csökken az államadósság, három százalék alatt van a deficit, a jövedelmi adók mérséklődnek, fenntarthatóvá válik az államháztartás – teszi hozzá abban reménykedve, hogy sok tehetséges fiatal tér majd haza ezáltal az országba külföldről.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet


A nemzetgazdasági miniszter cikkében az amerikai változásokra reagál magyar szemszögből, és írásának alapja Edward Luce Amerika hanyatlásáról szóló könyve.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.