A MÁV szerint találnak megoldást Puczi Béla emléktáblájára

MN

2017. október 19., csütörtök 11:44, frissítve: csütörtök 12:02

A MÁV szabályosan járt el az emléktábla ügyében, de fontosnak tartja Puczi Béla emlékének megőrzését – közölte a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója roma szervezetekkel csütörtökön.

„Biztosíthatom önöket, hogy valamennyi munkatársammal együtt nagyra becsüljük és a magyarság szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk Puczi Béla erdélyi magyar cigány honfitársunk marosvásárhelyi események alatti helytállását és a magyarság érdekében végrehajtott hősies tetteit” – fogalmazott Dávid Ilona Sárközi Gábornak, a Roma Sajtóközpont Egyesület elnökének és Setét Jenőnek, az Idetartozunk Egyesület elnökének írt, az MTI-hez is eljuttatott levelében.

Ismeretes, október 7-én, a roma büszkeség napján az emberi jogokért tartott demonstráción Setét Jenő közölte, hogy a Nyugati pályaudvar falára közadakozásból készített emléktáblát akartak elhelyezni Puczi Béla tiszteletére – aki az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején azt a cigány tömeget vezette, amely megmentette a magyarokat a felbőszített román tömegtől –, ám a MÁV nem engedélyezte. Október 10-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját.

A vasúttársaság vezetője kiemelte, hogy köszönet jár a cigány szervezeteknek az erőfeszítésekért, amelyeket Puczi Béla emlékének ápolása érdekében kifejtettek. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy kollégái a történtek során korrektül, a MÁV-csoport szabályainak megfelelően jártak el.

„Az eseményekről csak akkor értesültem, amikor már elkerülhetetlen volt az ellentétek felszínre kerülése. Ezt személy szerint nagyon sajnálom, mert amennyiben korábban hozzám fordulnak, találtunk volna megfelelő megoldást a felmerült problémára, mint ahogy reményeim szerint még most is meg tudjuk oldani a látszólagos ellentéteinket” – írta levelében Dávid Ilona.

Közölte: a MÁV a megoldás érdekében felülvizsgálja szigorú szabályait, és érdemi javaslatokkal megegyezésre törekszik. „Bízom benne, hogy az emléktábla elhelyezésének vitás ügyét minden résztvevő érdekeinek megfelelően le fogjuk tudni zárni” – tette hozzá a MÁV vezetője.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.