A Momentum plakátjainak a leszedése miatt büntették meg a busztársaságot

MTI

2018. március 20., kedd 17:38, frissítve: kedd 20:52

270 ezer forintra büntették a kecskeméti buszpályaudvar üzemeltetőjét, mert kétszer is leszedték a Momentum plakátjait – közölte a párt.

Egymás után kétszer is leszedte a kecskeméti DAKK Zrt. a Momentum plakátjait. A párt helyi jelöltje, Bodrozsán Alexandra március elején tett ki jogszerűen plakátokat a buszpályaudvar lámpaoszlopaira, amik néhány napon belül eltűntek.

A választási bizottság szerint a plakátokat nem lett volna szabad leszedni. A döntés birtokában Bodrozsánék újra plakátoltak, de ezeket ismét eltávolította a buszpályaudvar személyzete.

A Nemzeti Választási Bizottság keddi döntése szerint a cég szándékosan szedte le a momentumos plakátokat, miközben tudnia kellett volna, hogy jogszerűtlenül cselekszik. Ezért 276 ezer forint bírsággal sújtotta a céget.

„A fideszes médiatúlsúly mellett a plakátolás az egyik utolsó lehetősége az ellenzéknek. Ezért nagyon fontos döntés ez a mai. Nem hagyhatjuk, hogy törvénytelenül akadályozzák a kampányt” – kommentálta Fekete-Győr András a döntést.

Az NVB több plakátrongálási ügyben is döntött

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több plakátrongálási ügyben is döntött keddi ülésén, a bizottság a plakátolásra vonatkozó törvényi előírások megsértését állapította meg. 

Az NVB megállapította, hogy Zuglóban az MSZP–Párbeszéd jogsértően ragasztotta le a Momentum plakátját. A testület szerint szintén Zuglóban Tóth Csaba (MSZP–Párbeszéd) plakátjainak eltávolítása jogsértő volt, de a testület nem látta megalapozottnak, hogy a plakátokat Jelen Tamás (Fidesz–KDNP) megbízásából távolították volna el. 

Az NVB megállapította, hogy jogsértően távolították el a Momentum plakátjait Csepelen a sétálóutcában és egy buszmegálló környékén, illetve a kecskeméti buszpályaudvaron. Az NVB ez utóbbi miatt 276 ezer forint bírságot szabott ki a plakátokat eltávolító Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.-vel szemben.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.