A Momentum sem kertelt a közmédiában: a szóvivő faképnél hagyta a műsorvezetőt

MN

2018. március 22., csütörtök 07:50, frissítve: csütörtök 09:42

A következő napokban kínos pillanatokat kell átélnie a 80 milliárd forint közpénzből fenntartott közmédiának, mivel törvényi kötelezettsége, hogy a választások közeledtével öt percnyi műsoridőt biztosítson minden országos listát állító pártnak.

Kedden Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője volt az M1 csatorna vendége, aki alaposan kiosztotta a közmédiát, szerdán pedig Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője kapott öt percet.

„A Momentum egyéves, igen sűrű történetében még nem fordult elő, hogy meghívtak volna minket ebbe a stúdióba” – mondta Hajnal, majd kifejtette, hogy mivel Orbán Viktor kerüli a független újságírókkal, ellenzéki politikusokkal való vitákat és beszélgetéseket, ezért a párt Facebook-oldalán megkérte a követőiket, hogy tegyék fel kérdéseiket a miniszterelnöknek, majd Hajnal tolmácsolta is a nézőknek, egyebek mellett azt, hogy hány év teljhatalom kell még ahhoz, hogy a Fidesz nyilvánosságra hozza az ügynökaktákat; miért vonatkoznak más szabályok a külföldön élő magyarok szavazására, mint a határon túliakéra; a kivándorlás vagy a bevándorlás-e a nagyobb probléma ma; miért fontosabbak a stadionok, mint a szegénység felszámolása; hogyan válhatott egy egykori demokrata, nyugati értékeket valló politikusból diktátorokkal barátkozó, a Nyugatot temető diktátorrá.

Ezt követően a Momentum szóvivője feltette a párt kérdéseit is, mások mellett azt firtatta, miért zárt be a Népszabadság; hogy került majdnem minden megyei lap Andy Vajna vagy Mészáros Lőrinc kezébe; Orbán lánya miért képviseli az országot külföldi tárgyalásokon; 20 ezer letelepedési kötvényből hogyhogy csak 20 akadt fenn az átvilágításon; miért orosz hitelből épül Paks II. és miért titkosították a szerződéseket; miért kínai hitelből épül a Budapest–Belgrád vasútvonal és miért épül egyáltalán; Kósa Lajos édesanyjának hogyan lett sertéstelepe; mi van Orbán veje és az OLAF ügyében; hogyan lett Lázár Jánosnak kastélya; és hogyan lehet egy egykori Fidesz-tag a legfőbb ügyész.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kérdések feltétele után a műsorvezető felhívta Hajnal figyelmét, hogy még maradt fél perce, hogy beszéljen, de a szóvivő nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel és kisétált a stúdióból. A kamera mindaddig követte, amíg a mikroportot le nem vették Hajnal Miklós zakójáról.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.