A multikat és a külföldieket érintik a kiigazítások

2012. október 17., szerda 15:45, frissítve: szerda 15:48

A Matolcsy György által szerdán bejelentett intézkedések döntően a hazánkban lévő multinacionális vállaltokat és bankokat érintik, nem a bérből és fizetésből élőket. A lépések révén közel 400 milliárddal javulhat a költségvetés egyenlege.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerda reggel bejelentett hét intézkedés keretében nem feleződik jövőre a bankadó: A pénzügyi tranzakciós illeték mértéke 2 ezrelékre nő, a Magyar Államkincstár illetékfizetése duplázódik, változik a helyi iparűzési adó számítása (magasabb teher a cégeknek), országos szinten bevezeti a kormány a közműadót, átalakítja a kafetéria rendszerét, és szigorítja az áfabefizetés ellenőrzését.

A bankadó korábbi szinten hagyása révén 72 milliárd, a tranzakciós illeték duplájára emelése 90 milliárd, az államkincstári illeték duplázása 40 milliárd, a helyi iparűzési adó emelése 35 milliárd, a közműadó 30 milliárd, a kafetéria adóemelése 40 milliárd, az áfaellenőrzés szigorítása 60 milliárd forintos bevételt biztosít a költségvetésnek.

Pénzügyi helyett gyakorlatilag nyílt politikai harc bontakozott ki az Európai Bizottság baloldali többsége és a magyar kormány között – tudta meg az MNO. A magyar kormány ugyan vállalt további kiigazításokat, de változatlanul nem hajlandó a bérekhez és a nyugdíjakhoz nyúlni. A baloldali érdekkörök az utóbbi eszközzel akarják politikailag térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt, míg ezzel szemben a kabinet nemhogy a bérekhez nem nyúl, hanem a megmaradt bankadóból finanszírozhatja a pedagógus-béremelést.

A multikat és a nagykereskedőket érinti

Az intézkedéseknek közös nevezője, hogy a bankokat és a multinacionális cégeket terhelik, valamint a nagy összegű pénzmozgásokat. Az új közműadót a szolgáltatók nem tudják áthárítani, mert a kormány befagyasztotta a rezsiköltségeket. Mint ismert: a hazai közművek jelentős része külföldi tulajdonban van, így e terhek befizetése is a nemzetközi cégekre hárul.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy nincs bankok közötti egyeztetés a tranzakciós illeték ügyfelekre hárításáról, de csodákra ő sem számít. Matolcsy szerint van, aki áthárítja, van, aki kisebb mértékben fogja, de nem okoz magatartásváltozást a bankoknál.

Az áfaellenőrzés szigorítását Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke is üdvözölte, szerinte ez gazdaságfehérítő lépés. Az iparűzési adó terén tett lépések a nagykereskedőknek jelentenek többletterhet, mivel a vállalkozások árbevételük 80 százalékáig vonhatják le az eladott áruk beszerzési értékét.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.