A MÚOSZ is fenyegetőnek tartja Orbán március 15-ei beszédét

MN

2018. március 18., vasárnap 22:18, frissítve: hétfő 08:20

Elégtételt vesz ellenfelein a választás után – ez volt Orbán Viktor március 15-ei beszédének legtöbbet idézet gondolata. A miniszterelnök azt is elárulta, hogy pontosan kikre gondolt.

„Ne áltassuk magunkat! Nekünk nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal. Külföldi konszernek és belföldi oligarchák által kitartott média, hivatásos béraktivisták, bajkeverő tüntetésszervezők, a nemzetközi spekulánsok által fizetett NGO-k hálózata, amit Soros György neve fog össze és ő testesít meg” – fogalmazott Orbán Viktor ünnepi beszédében.

A miniszterelnök szavait a kormány által sokat támadott jogvédő szervezet, az Amnesty International is fenyegetésnek vette – olvasható a Hír TV honlapján.

„Mi azt kérdezzük, hogy ha az elmúlt 8 év kormányzása nem volt elégtétel a társadalom különböző csoportjain, akkor nem tudjuk, micsoda. A miniszterelnök az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünket arra használta fel, hogy üzenjen mindenkinek, aki nem ért egyet a politikájával, hogy bejelentse azt, hogy komoly retorziókra számíthatunk akár mi, civil szervezetek is a választások után, ami nem meglepő, hiszen folyamatban van egy törvényjavaslat, amit úgy hívnak, hogy Stop, Soros!” – mondta Demeter Áron, a szervezet munkatársa.

Az újságíró-szövetség szerint Magyarországon a sajtó már most is rossz helyzetben van, ezért aggódva tekintenek a választás utáni időszakra.

„Látjuk, hogy elég aggasztó tervei vannak a kormánynak a választások utáni időszakra, szóba került már ennek a kényszer kamarának, a sajtókamarának az ötlete, ami meghatározná, hogy ki lehet újságíró, meg kit hívnak meg például, ki juthat be kormányzati sajtótájékoztatókra, látjuk, hogy ez nemcsak ötlet, mert már most sem hívják meg a nem kormánylapoknál dolgozó újságírókat, csak ennek most még nincsen törvényi, jogszabályi alapja” – nyilatkozta Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

Majtényi László, egykori ombudsman szerint Orbán Viktor nincs tisztában a szavak jelentésével, és a teljes államigazgatást kész bevetni politikai riválisai ellen.

Továbbiak itt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.