A művészet nem sallang az ország életén

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2011. december 1., csütörtök 16:52

A Magyar Művészeti Akadémia megalakulása a kulturális élet meghatározó mozzanata – mondta Orbán Viktor az Iparművészeti Múzeumban csütörtökön.

Jelentős esemény most, hogy az önök erőfeszítése eredményeképpen létrejön az első magyar művészeti akadémia, ahogy Makovecz Imre elképzelte – kezdte ünnepi köszöntőjét a kormányfő. Hozzátette: a Magyar Művészeti Akadémia megalakulása a kulturális élet meghatározó mozzanata. – Különleges hely a város szívében. Jelzi, hogy a művészek és a művészetek rendkívüli helyet foglalnak el a magyar nemzet életében.

Emlékeztetett, hogy a magyar állam súlyos terheket visel azért, hogy a Pesti Vigadó megújuljon. Az akadémiák szerte a világon a minőséget jelenítik meg. A politika nem lehet kívülálló jelen intézménnyel szemben, ami elutasítja a nihilizmust, elősegíti a nemzet szuverenitását, szabadságát – mondta Orbán.

Az akadémiát szerinte hosszú időre kell létrehozni, meghatározó szerepet szabva neki, mert nem „hozomra” alapult – szögezte le. – Az alaptörvény – folytatta – voltaképpen nem létrehozza, hanem elismeri ezt az intézményt, reményt fűz jövőbeli tevékenységéhez. Segíteni fogja a magyar nemzetet Európában, hogy békében és derűsen rendezhesse be életét.

A művészet nem holmi sallang az ország életén – húzta alá, hozzátéve, a szép kell, hogy utat készítsen a jónak. „Köszöntöm a köztestületté alakult akadémia tiszteletre méltó tagjait” – zárta köszöntőjét a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kortársaink voltak című emlékező kiállításon szólalt fel az Iparművészeti Múzeumban. A tárlattal a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjaira emlékeznek.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.