A nagykorú iskolások után is jár a családi kedvezmény

2014. január 23., csütörtök 14:28

A nagykorúvá vált, de még közoktatásban tanuló fiatalok után is igényelhető a családi kedvezmény, amíg be nem töltik a 20. életévüket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön.

Soltész Miklóst azért kereste meg az MTI, mert a szülőknek a napokban kell nyilatkozniuk arról munkáltatóiknak, hogy élni kívánnak-e az adó-, illetve – az idei évtől bevezetett – járulékkedvezménnyel. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi kedvezményt a szülők nemcsak a 18 év alatti gyerekek, hanem a nagykorúvá vált, de még a közoktatásban tanuló gyerekeik után is igénybe vehetik, hasonlóan a családi pótlékhoz.

Elmondta, a jogszabály szerint a családi kedvezményt a szülők legtovább gyerekeik 20. életévéig vehetik igénybe. A családi adó- és járulékkedvezmény tehát – ahogy a családi pótlék is – annak a tanévnek a végéig folyósítható, melyben a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetében 23. – életévét betölti, fejtette ki Soltész. A kormány idén januárban szélesítette ki a családi kedvezményrendszert, ennek lényege, hogy azok a szülők, akik eddig az adókedvezmény teljes összegét nem tudták igénybe venni, azok családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból érvényesíthetik majd a kedvezményt.

Ez azt jelenti, hogy a bruttó bér eddigi 16 százalékáról 33-ra nő a családi kedvezmény által elérhető maximális adó- és járulékmegtakarítás. Az intézkedés 260-270 ezer családot érint, idei költségvetési vonzata több mint 50 milliárd forint.

A módosítások legjelentősebbje
Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva a módosítások legjelentősebbjének a családi kedvezmény kiterjesztését nevezte. A lépés indokairól a minisztériumi vezető elmondta: a harmadik éve érvényesíthető gyerekkedvezmények jelentős anyagi segítséget jelenthetnek a családoknak, bizonyos esetben azonban az érintettek nem tudták teljes egészében érvényesíteni a havonta akár a százezer forintot is meghaladó adómérséklést.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.