A német CDU gratulál Orbán Viktornak választási győzelméhez

MTI

2018. április 9., hétfő 14:13, frissítve: hétfő 14:32

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a demokratikus választásokhoz illő módon gratulál Orbán Viktor magyar kormányfőnek és pártjának az egyértelmű választási győzelemhez – mondta a CDU főtitkára hétfőn Berlinben. Annegret Kramp-Karrenbauer a párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választási eredmény kifejezi a Fidesz lakossági támogatottságát és „az ellenzéki erők gyengeségét is”.

Az ellenzéki pártoknak nem sikerült egyesíteni erőiket úgy, hogy „másmilyen” eredményre vezethessen a választás például mindazon választókerületekben, amelyekben szoros volt a verseny.

Erre a jelenségre tekintettel „meg kell nézni pontosan, hogy milyenek voltak a belpolitikai viszonyok”. A CDU számára az a legfontosabb, hogy „az EU több egy valutauniónál és egy tiszta gazdasági uniónál”. Az EU „értékunió” is, és erről „láthatóan újra és újra vannak viták” Orbán Viktor pártjával az Európai Néppárton (EPP) belül – mondta a főtitkár, akinek pártja a Fidesszel együtt az EPP tagja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.