A népirtás ellen emelnek szót

2012. április 24., kedd 09:06, frissítve: kedd 09:32

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint szót kell emelni az örmény népirtást kiváltó történelmi eszme és annak mai követői ellen. Ezt Stágel Bence, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Azbej Tristan alelnök közölte április 24-e, az örmény genocídium emléknapja alkalmából.

A kereszténydemokrata politikusok szerint a másfél millió ártatlan áldozatot követelő örmény népirtás mögött a pánturanizmus eszméje állt, mely egy kizárólag türk népességből álló, új török birodalom megteremtését kívánta elérni. Közleményükben azt írták: a török kormány 1915 és 1918 között szisztematikus irtóhadjáratot szervezett az örmény kisebbség ellen, melynek tagjait deportálás, vagyonelkobzás, kínzás, tömegmészárlás és éhínség sújtotta. „Bár a genocídium felelősei már elhunytak, az eszme a mai napig tovább él nagyhatalmi törekvésekben, Magyarországon pedig a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik deklarált ideológiai alapvetését képezi” – fejtették ki.  

Örményország szerint 1915-ben 1,5 millió ember esett a mészárlás áldozatául, Törökország szerint viszont az áldozatok száma 500 ezer körül volt, és őket is az első világháború áldozataiként tartják számon. Európában több országban törvény rendelkezik a népirtás tagadásának tilalmáról, Svájcban februárban vizsgálat indult Egeman Bagis török EU-ügyekért felelős miniszter ellen, aki tagadta az 1915-ös törökországi örmény népirtás tényét.

Franciaországban szintén népirtásnak minősülő események közé tartozik az örmény genocídium, de az erről szóló törvényt februárban megsemmisítette az alkotmánytanács a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva. Az új jogszabály a választások előtt már nem született meg, bár Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő arra kérte a kormánytöbbséget, hogy készítsen elő új törvényjavaslatot. Az elnökválasztás esélyesének számító baloldali jelölt, Francois Hollande ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén „a megnyugvás és a megbékélés” jegyében megvizsgálja az örmény népirtás kérdését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.