A nő nekik csak ösztönből használt tárgy

Tresó T. Tibor

2012. július 16., hétfő 15:18, frissítve: hétfő 17:17

Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein – mondta el a Bándy-gyilkosság kapcsán az MNO-nak egy igazságügyi orvosszakértő.

Nem lehet összefüggést találni az etnikai hovatartozás, és a bűncselekmény típusa között – mondta el kérdésünkre egy névtelenséget kérő bűnügyi újságíró – elég, ha csak a kiskunlacházi gyilkosságra gondolunk, ahol sokan a romákat kiáltották ki bűnösnek, és végül kiderült, hogy egy magyar férfi volt az elkövető. Ugyanezt állítja az MNO által megkérdezett igazságügyi orvosszakértő is.

– Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein, működnek a társadalmi fékek. Persze vannak kirívó estetek, de nagy általánosságban ez a jellemző – mondta el az MNO-nak dr. Szeles Géza igazságügyi orvosszakértő.

Magyarországon az ezredforduló idején kezdett el kialakulni egy új társadalmi réteg, amelynek tagjai jellemzően az egykori szocialista iparvárosok és azok perifériája köré csoportosultak. Több évtizedes stabil munkaviszony után egyszer csak kicsúszott a lábuk alól a talaj. Ezt az új csoportot nevezhetjük akár a rendszerváltás veszteseinek is, sőt azok gyermekeinek.

Ezek az emberek nem a totális szegénységben élnek, mert ennivalóra még jut pénz, de teljesen felveszik a mélyszegénységre jellemző normákat; elhagyott nyaralókba, tanyákra költöznek be, vasazni járnak, gondolkodásukra jellemző a szűk környezetbe történt bezártság, a kilátástalanságból fakadó eltompult, agresszív világlátás és a züllött életforma. A nő ebben a közegben nem más, mint egy ösztönből „használt” tárgy, és ha ezt nem fogadja el, netán szembeszegül, az haragot és dühöt vált ki – fejtette ki Szeles doktor.

Ez a közeg „termel ki” rengeteg olyan bűnözőt, akik a kiszolgáltatott, gyengébb réteget veszik célba; tanyákon élő idős embereket, nyugdíjasokat, egyedülálló nőket támadnak meg. Az erőszak teljesen természetes; az ellenállás mérhetetlen agressziót szabadít fel, amit az áldozataikon élnek ki.

Az a tény hogy a pécsi esetben a gyilkosság után pár nappal a gyanúsított aktív internetes közösségi életet élt, szintén ezt erősíti. Nem tudatlanság vezérli, tudatában van a tetteinek, de nem bánt meg semmit, mert mindazt, ami történt, teljesen természetesnek veszi.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.