A nonprofit szemétszállítás a cél

2014. április 3., csütörtök 17:10, frissítve: csütörtök 19:30

Lerakták Szombathelyen a két és fél milliárd forint értékű, 127 települést érintő környezetvédelmi beruházás alapkövét, mely a tervek szerint 2015-re készül el. Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen közölte: a jövőben a szemétszállításnak is nonprofit közszolgáltatásként kell működnie.

Hende Csaba azt mondta, a nyugat-dunántúli regionális hulladékgazdálkodási projekt megvalósítása Vas megye egész hulladékgazdálkodási rendszerének megújítását jelenti, ami több mint 186 ezer embert érint közvetlenül, és ami évente 8500 tonna hulladék szelektív összegyűjtését, szétválogatását, nyersanyagként való hasznosítását teszi lehetővé.

Hozzáfűzte, a program keretében 27 ezer komposztálóládát osztanak majd ki az érintett települések lakói között. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: nem mindegy, hogy a 21. század elején mit teszünk a hulladékkal, hiszen sok pénzt és bosszúságot takaríthatunk meg önmagunknak, de még unokáinknak is, ha válogatjuk, összegyűjtjük és újrahasznosítjuk.

2015 nyarára készül el

Puskás Tivadar, Szombathely KDNP-s polgármestere úgy fogalmazott: utódainktól kölcsönkaptuk a Földet, ezért úgy kell éljünk, hogy használható legyen a későbbiekben is. Marton Zsolt, Szombathely fideszes alpolgármestere, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta: évek óta dolgoznak a társulásban részt vevő települések polgármesterei azért, hogy a régió hulladékgazdálkodási rendszere megújulhasson, kiépülhessen.

Ismertetése szerint az Új Széchenyi Terv pályázati forrásainak felhasználásával új hulladékudvarok, hulladékgyűjtő szigetek épülnek, és a hulladék szelektív begyűjtését és elszállítását is megoldják az érintett településeken. Az évi 8500 tonna kapacitású hulladékválogatót, amelynek lerakták az alapkövét, várhatóan 2015 nyarának elején adják át.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tartósan alacsonyan tartanák a rezsit

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban kitért arra, hogy a rezsicsökkentéssel eddig körülbelül 250 milliárd forint a családok zsebében maradt a szolgáltatók számlája helyett, de legtöbbjük még így is nyereséges volt. Jelezte: ezek a cégek egészen magas tőkemegtérülési költséggel kalkulálnak, olyan költségszerkezettel, amely nem biztos, hogy indokolt.

Közölte, a kormány nem véletlenül gondolkodik abban, hogy úgy lehet a rezsicsökkentést hosszú távon fenntartani, ha van egy nonprofit közműszolgáltató, amely képes arra, hogy versenyt támasszon mindenki más számára. Nem az összes közszolgáltatást szeretnék nonprofittá tenni, hanem egy vagy több közösségi tulajdonban lévőt létrehozni, amelyek képesek arra, hogy tartósan alacsonyan tartsák a rezsit. A Fidesz frakcióvezetője úgy véli: ez a következő ciklus elejének legfontosabb feladata.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.