A pártok fizethetnek a "vöröscsillagper" miatt

KG

2012. június 18., hétfő 13:18, frissítve: hétfő 13:25

A pártok költségvetési támogatásából fizethetik ki a "vöröscsillagperben" a magyar államra kirótt 6400 euró kártérítést és perköltséget egy kormánypárti módosító javaslat szerint, amelyet az alkotmányügyi bizottság támogatott hétfői ülésén.

A fideszes Vas Imre és a KDNP-s Vejkey Imre módosító indítványa alapján a pártok költségvetési támogatásából kell biztosítani az államot terhelő fizetési kötelezettség fedezetét, és ennek érdekében a költségvetés módosítása is szükséges. A javaslatot a fideszes képviselők támogatták, viszont a KDNP-s Rubovszky György és a szocialista bizottsági tagok nemmel szavaztak, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

Rubovszky György nem szavazatát azzal indokolta, hogy szerinte ezzel a módosítással olyan kaput nyitnak ki, amelynek beláthatatlan következményei vannak. Magyarországnak ki kell tudnia fizetni a kártérítést, nem lehet bűnbaknak állítani a pártokat – jelentette ki a kormánypárti politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártalanítások fedezetére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített összeg áll rendelkezésre.

Nem kerül ki a büntető törvénykönyvből a vörös csillag mint önkényuralmi jelkép Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint. Bővebben>>>


Nem támogatták az alkotmányügyi bizottságban a fideszes Wittner Mária és a KDNP-s Stágel Bence módosító javaslatát, amely az MSZP költségvetési támogatásából fizettette volna ki a kártérítést. Erre csak a jobbikos képviselők szavaztak igennel. Az alkotmányügyi bizottságban támogatást kapott módosító javaslatot az emberi jogi bizottságban is megszavazta a többség hétfőn.

A strasbourgi döntés ellenére is kitartanak a tiltás mellett

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter áprilisban terjesztette be a parlamentnek a Fratanolo-ügyben megfogalmazott jelentést és határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés a strasbourgi bíróság döntése ellenére kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett, és nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletének végrehajtásával.

A Civil Összefogás Fórum és a Civil Együttműködési Tanácskozás úgy véli, hogy a vörös csillag viselésének tilalma az ország ügye, a magyar állam nem fizethet kártérítést. Bővebben>>>


A történet előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

A strasbourgi bíróság az idén márciusban véglegessé vált ítéletében a pervesztes magyar államot négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség megfizetésére kötelezte június 8-ig. Késedelem esetén a teljesítés időpontjáig a késedelmes időszakra kamatot kell fizetni.

A kulturális bizottság támogatta a törvénymódosítást

Támogatta az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfőn a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosítását, amelynek értelmében létrehozzák a szervezeten belül az alelnöki pozíciót. Az intézkedés azért vált szükségessé, mert az NKA eddigi elnöke, L. Simon László hétfőtől a kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

L. Simon László 2011 őszétől látta el az NKA elnöki tisztét, a jövőben pedig a törvénymódosítással létrehozandó alelnöki pozícióban fogja irányítani a szervezetet. A bizottság 13 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a javaslatot.

L. Simon László korábban elmondta, jelenlegi pozíciói közül a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöksége összeférhetetlen az államtitkársággal, míg az NKA elnökségét a törvénymódosítás értelmében Balog Zoltán miniszter veszi át tőle. „Létrehozzuk azonban az alelnöki posztot, ezt a miniszter úrral történt megegyezésünk értelmében én fogom betölteni” – közölte, hozzátéve: alelnökként nagyjából jelenlegi hatáskörei maradnak nála.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.