„A pécsi városvezetés becsapott minket, velünk akarják elvitetni a balhét”

Babos Attila

2018. február 14., szerda 15:48, frissítve: szerda 20:17

– Úgy érzem, a pécsi városvezetés, élén Páva Zsolt polgármesterrel és Csizi Péter országgyűlési képviselővel, becsapott minket, és az ígéretek ellenére most velünk akarják elvitetni a balhét.

Ezt a pécsi porcelángyárban korábban hosszú évekig dolgozó – neve elhallgatását kérő – munkavállaló mondta a Magyar Nemzetnek. A csalódott asszony az után nyilatkozott, hogy kedden a bíróság megállapította: 2016 júniusában 115 dolgozó jogellenesen távozott rendkívüli felmondással a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től. A Zalaegerszegi Törvényszék ítélete szerint az egykori alkalmazottaknak ezért együttesen több mint 20 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetniük.

A lapunknak nyilatkozó asszonynak – többekkel együtt – átlagosan 200 ezer forintot kell kifizetnie a Zsolnay-gyárnak. Ám azt még nem tudja, hogyan pótolja azt a kieső bért, amit az új munkahelyén járó fizetéséből fognak levonni a következő hónapokban. Ugyanakkor – mint elmondta – a kormánypárti politikusoknak és a város jogászainak nevét nem foglalja imába, mivel annak idején azért mondott fel a Zsolnaynál, mert biztosnak látszott a jövője az önkormányzat által alapított (azóta többször tulajdonost váltott) Ledina Kerámiánál.

Egyébként volt olyan dolgozó is, akit jogerősen további 340 ezer forint kártérítésre is köteleztek, mert kötelezettségszegése miatt nem tudták újraindítani a kerámiagyárban az égetőkemencét.

Hasonlóan nyilatkozott egy másik csalódott Zsolnay-alkalmazott is, akinek nevét szintén nem közölhetjük. Ő hangsúlyozta: azért mondtak fel többen, mert nem tűnt jónak a pécsi gyár helyzete, ám – mint mondta – nem lépett volna ki, ha tudja, mit hoz a jövő. Mindkét egykori Zsolnay-dolgozó ugyanakkor rámutatott: azért is voltak ilyen biztosak a dolgukban és mondtak fel sok-sok ledolgozott év után, mert bíztak a pécsi önkormányzatban és annak felkért ügyvédjében, Szabó Ivánban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

Kulcsfontosságú körülmény, hogy Páva Zsolt polgármester még levelet is írt, amelyben megdicsérte a dolgozók tettét.

És figyelemre méltó az is, hogy Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő nem sokkal a „Zsolnay-puccs” után Budapestre buszoztatta a volt dolgozókat, és elbüszkélkedett velük, illetve felmondásukkal a parlamentben. Nem mellékesen a képviselő mostanában érdemben nem szólalt meg a Zsolnay volt dolgozói ügyében.

A jelek arra mutatnak egyébként, hogy előre kitervelten, városházi támogatással megszervezett puccs történhetett. Ráadásul ez után Páva Zsolt és Szabó Iván ügyvéd egy sajtótájékoztatón még azt is mondta, hogy

ha az új cégnél, a Ledinával bármi zűr volna, a pécsi önkormányzat kezeskedik a munkavállalók végkielégítésének kifizetéséről.

Jelenleg Zentai István vezeti az egykoron a pécsi önkormányzat által alapított „ellen-Zsolnay-céget”, a Ledina Kerámiát. Ő azt mondta lapunknak, nem készülnek további jogi lépésre, tiszteletben tartják az ítéletet, és keresik annak lehetőségét, hogyan tudnak segíteni a dolgozóiknak, hiszen ők a legfontosabbak. Amúgy a céget illetően eltökéltek, teljesen újrakezdenek mindent, szeretnének egy új pécsi porcelánmárkát felépíteni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.