A pedagógusok nem tolongtak, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre

2017. június 27., kedd 14:01, frissítve: kedd 17:34

Az automatikus felminősítésből kihagyott pedagógusok alig több mint hatodának sikerült csak a magasabb fizetéssel járó Pedagógus II. kategóriába lépnie a tanári életpályán – derült ki az Oktatási Hivatal lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Tavaly ősszel írtuk meg: bár a kormány könnyíteni kívánt a nyugdíj előtt hét vagy kevesebb évvel álló tanárok helyzetén azzal, hogy magasabb fokozatba sorolják őket az életpályán, mégsem engedélyezték mindenkinek, hogy a pedagógusminősítési eljárásban való részvétel nélkül léphessenek előre. Ugyanis nem járt a kedvezmény azoknak a tanároknak, akik korábban sikertelen minősítési eljáráson vettek részt, míg azoknak igen, akik egyáltalán nem is próbálkoztak a portfólióírással, vagyis semmit sem tettek az előmenetelükért.

A kormányzat döntése nagy szakmai felháborodást váltott ki, például a Pedagógusok Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz is fordult az ügyben. A Balog Zoltán vezette humántárca érzékelte az elégedetlenséget, ezért felajánlotta az 1376 érintettnek, hogy ingyenesen gyorsított minősítési eljárásban vehetnek részt, amelyet ha sikeresen teljesítenek március végéig, akkor január 1-jétől visszamenőlegesen megkapják a Pedagógus II. kategória után járó fizetésüket. Ugyanakkor az eljárás nem volt veszélytelen a tanárok számára, hiszen akinek másodszorra sem sikerül a minősítés, az akár el is bocsátható az állásából.

Mint az Oktatási Hivatal érdeklődésünkre küldött adataiból kiderült, a pedagógusok nem tolongtak azért, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre. Mindössze 282-en vettek részt az alternatív eljárásban, közülük eddig 239 fő minősült sikeresen. Ami a többi pedagógust illeti: bár korábban arról volt szó, hogy tavasszal lezárulhat az eljárás, 33 tanár esetében ez még mindig tart, tehát egyelőre nincs eredmény. További egy főnek időközben megszűnt a jogviszonya, hat pedagógus minősítése sikertelen volt, valamint három fő esetében az Oktatási Hivatal megszüntette a minősítési eljárást „a pedagógus kezdeményezésére, vagy mert a pedagógus nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.27.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.