A rendőrök minél több pénzt akartak kicsikarni V. Lászlótól?

KG

2012. augusztus 1., szerda 17:30, frissítve: szerda 21:23

A Heti Válasz Online értesülései szerint a V. László ellen indított nyomozás keretében letartóztatott két rendőrtiszt hamisította azt a jegyzőkönyvet, amely arról szól, hogy a börtönbüntetéséből nemrég szabadított Radnai László, a Conti Car egykori alapítója tett terhelő vallomást Portik Tamásra. A portál forrásai szerint nem ez a vallomás alapozta meg Portikék elfogását.
A rendőrök megvesztegetésén túl már üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt is nyomoznak V. László ellen – tudta meg a Blikk című bulvárlap. A Magyar Nemzet közben azt írja: a nyomozók az eddig közölteknél is több aktát nyithatnak meg újra a Hajógyári-szigeten történt gyanús esetekkel kapcsolatban.

Mintegy 150 adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott korábban a budapesti Hajógyári-sziget éjszakai szórakozóhelyein, a razzia várhatóan súlyos bírság kiszabását és bezárást is eredményezhet.

A közelmúltban a katasztrófavédelem emberei tartottak ellenőrzést Budapesten, amely több szórakozóhely bezárásához vezetett. A razziák következtében a Hajógyári-szigeten is több diszkónak lehúzták a rolóját.

A budapesti Hajógyári-szigeten működő mulatókat és még jó néhány pesti szórakozóhelyet üzemeltető V. László vállalkozó ellen indított büntetőeljárás keretében került képbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két magas rangú rendőrtisztje. Gulyás Imrét, az iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjét és Hopka Lajost, az NNI Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának vezetőjét azzal gyanúsították meg, hogy éveken át együttműködtek V. Lászlóval. A kapcsolat lényege az volt, hogy a rendőrtisztek védelmet biztosítottak a vállalkozónak, elsimították a cégeivel szemben indított rendőrségi eljárásokat, illetve megakadályozták a vele szemben tervezett rendőri akciókat.

A Heti Válasz Online szerint a jelenleg zajló nyomozás során V. László és az általa fizetett rendőrtisztek kapcsolatának más, sajátos aspektusaira is fény derült: a rendőrök fals információkkal, kreált, de fenyegetően hangzó veszélyekről szóló híradásokkal igyekeztek minél több pénzt kicsikarni a vállalkozóból.

Hamis jegyzőkönyvekkel fenyegetőztek

A két rendőr, Gulyás Imre és Hopka Lajos – hamis információk gyártásával – növelte V. Lászlóban a fenyegetettség érzését. Amellett, hogy szükség esetén valóban befolyásolták a vállalkozó ellen indított nyomozások és vizsgálatok eredményét, hamis rendőrségi jegyzőkönyveket is készítettek, melyek tervezett drograzziákról és jövőbeli nyomozati cselekményekről szóltak. Ennek a kvázi zsarolási sorozatnak a keretében került sor annak a hamis jegyzőkönyvnek az elkészítésére, amelyben állítólag megszólal és Portikékra nézve terhelő vallomást tesz a kecskeméti maffiaügy elítéltje, Radnai László.

V. Lászlót a rendőri korrupciós ügyben vették őrizetbe. A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott vállalkozó külföldre menekített.

A Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette, hogy hosszú éveken keresztül havi százezer darab ecstasy tablettát és nagy mennyiségű kokaint szállítottak a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeire drogfutárok a holland drogkartelltől. A szerb alvilág egykori alvezére állította ezt, aki több mint tíz éve ismeri V. Lászlót. A férfi azt mondta: ő már 2007-ben részletes, feltáró, beismerő vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodán, és felhívta a rendőrök figyelmét, hogy főtisztek védik V. László szórakozóhelyeit, mégsem történt semmi.

Bonyolódnak a szálak

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy más-más büntetés-végrehajtási intézményben helyezték el az előzetes letartóztatásban lévő V. Lászlót és a három volt főtisztet. Úgy tudják, az intézkedés összefügg a lapinformációk szerint titkosszolgálati kapcsolatai miatt is vizsgált Portik Tamás és társai őrizetbe vételével.

A Hír Televízió július 17-én arról számolt be, hogy azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok Portik Tamás és társai, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt gyanúsított Jozef Rohác ellen.

Portikék július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.

A Népszabadság szerdai számában azt írja, kedden belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál annak kiderítésére, hogy ki vagy kik juttatták el egy internetes portálhoz Radnai László, Portik Tamás egykori cégtársának a férfi ellen tett rendőrségi vallomását. Cáfolta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerda este azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint belső vizsgálatot folytat a Radnai Lászlónak tulajdonított vallomással kapcsolatban.

Forrás: Heti Válasz Online, MNO

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.