A sötétbe borult Kecskeméten nagyon kíváncsiak az OLAF Elios-jelentésére

MN

2018. január 23., kedd 08:26, frissítve: kedd 09:12

Egymilliárd forintért cserélte le a közterületi lámpákat Kecskeméten a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. még 2014-ben, de a lakók elégedetlenek, több fényt szeretnének – számolt be a Hír TV. A gyengének érzékelt közvilágítás miatt veszélyesebb lett gyalog és kerékpárral közlekedni: a városban tavaly novemberben és decemberben legalább tíz gyalogosgázolás történt, amiért a helyiek több esetben is a gyenge közvilágítást okolták.

Király József MSZP-s önkormányzati képviselő azt szeretné, ha független szakértő vizsgálná meg, elegendő-e a fényerő – saját mérései ugyanis azt mutatják, hogy nem. Erre a fideszes városvezetés ígéretet is tett, de azóta sem történt semmi. Falusi Norbert LMP-s képviselő pedig az Elios szerződésére és a közbeszerzési dokumentumokra lenne kíváncsi, de annak nagyobb részét titkosították. „Többször kértük a városvezetést, hogy végezzen korrekt vizsgálatot a LED-lámpák ügyében, hiszen a város lakosai érzik, hogy a kecskeméti világítással valami komoly probléma van” – mondta Falusi.

Az ellenzéki képviselők kíváncsian várják a Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF vizsgálatát az Elios kövilágítási projektjeivel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, az OLAF súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot az Elios-közbeszerzések ügyében: okkal feltételezhető, hogy az uniós forrásból megvalósult közvilágítás-fejlesztéseknél kifejezetten Tiborcz cégére írták ki a közbeszerzéseket. Bár az OLAF-jelentést a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni, a Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az ügyben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.