A sötétbe borult Kecskeméten nagyon kíváncsiak az OLAF Elios-jelentésére

MN

2018. január 23., kedd 08:26, frissítve: kedd 09:12

Egymilliárd forintért cserélte le a közterületi lámpákat Kecskeméten a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. még 2014-ben, de a lakók elégedetlenek, több fényt szeretnének – számolt be a Hír TV. A gyengének érzékelt közvilágítás miatt veszélyesebb lett gyalog és kerékpárral közlekedni: a városban tavaly novemberben és decemberben legalább tíz gyalogosgázolás történt, amiért a helyiek több esetben is a gyenge közvilágítást okolták.

Király József MSZP-s önkormányzati képviselő azt szeretné, ha független szakértő vizsgálná meg, elegendő-e a fényerő – saját mérései ugyanis azt mutatják, hogy nem. Erre a fideszes városvezetés ígéretet is tett, de azóta sem történt semmi. Falusi Norbert LMP-s képviselő pedig az Elios szerződésére és a közbeszerzési dokumentumokra lenne kíváncsi, de annak nagyobb részét titkosították. „Többször kértük a városvezetést, hogy végezzen korrekt vizsgálatot a LED-lámpák ügyében, hiszen a város lakosai érzik, hogy a kecskeméti világítással valami komoly probléma van” – mondta Falusi.

Az ellenzéki képviselők kíváncsian várják a Csalás Elleni Európai Hivatal, az OLAF vizsgálatát az Elios kövilágítási projektjeivel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, az OLAF súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot az Elios-közbeszerzések ügyében: okkal feltételezhető, hogy az uniós forrásból megvalósult közvilágítás-fejlesztéseknél kifejezetten Tiborcz cégére írták ki a közbeszerzéseket. Bár az OLAF-jelentést a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni, a Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az ügyben.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.