A Story TV-t is megszerezheti Mészáros Lőrinc

MN

2018. február 15., csütörtök 14:50, frissítve: csütörtök 18:36

A 24.hu értesülései szerint január 31-én lejárt az első fizetési határideje annak a december 8-án megkötött adásvételi szerződésnek, amelynek alapján a Story4, a Story5 és a Galaxy tévécsatornákat működtető, hamarosan újabb tévécsatorna elindítását is tervező Digital Media and Communications Zrt. (DMC) új tulajdonoshoz kerül.

Technikai okokkal magyarázza Borsány-Gyenes András, a Hungarian Project Management Kft. vezetője, hogy nem fizette ki az első 400 millió forintos vételárrészletet a kitűzött határidőig a három tévécsatorna felvásárlójaként. A 24.hu Csík Zoltánnal is beszélt, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo TV igazgatósági tagjával, aki az Echo és a Story TV lehetséges együttműködéséről nem tudott részleteket mondani szerződő felek üzleti titkára hivatkozva.

A fizetésre február 28-ig nyert haladékot a vevő, ugyanakkor, ha addig sem teljesítik, a tranzakció veszélybe kerülhet. Az adásvétel végül nem az eredeti céggel a brit Glenshore-ral teljesülhet, hanem a Hungarian Project Management Kft. családi vállalkozással, melynek 2016-ban csupán 126 ezer forint bevétele és 8,8 millió forint vesztesége volt. A Story-tévécsatornákat korábban a TV2-től szerették volna felvásárolni. Eleinte úgy tűnt, a Glenshore-hoz kerülnek a tévécsatornák a DMC volt tulajdonosától, a Project029 Kft.-től.

Az adásvételi szerződés több mint két hónappal ezelőtti aláírása után „a tévé felvásárlását vevőként aláíró HPM-ben a Glenshore a cégnyilvántartás alapján nem szerzett tulajdonrészt, csupán egy ADEX nevű kft. szállt be a HPM-be a napokban. Az ADEX bevétele 2016-ban 5,1 millió forint, adózott eredménye 158 ezer forint volt. Ez a cég ugyancsak a Borsány-Gyenes család néhány tagjának nevén van” – írja a lap, mely megkereste a brit Glenshore vezetőjét, aki elmondta, nem lesznek tulajdonosok, és nem is fektetnek be a HPM-be. Borsány-Gyenes András megerősítette, hogy egyedüli vevőként cége, a HPM írta alá a szerződést.

Borsány-Gyenes szerint senki sem állította, hogy a Glenshore közvetlenül tulajdont szerezne a HPM-ben, így nem érti a felvetést. A vételárról azt mondta: „kifizetése és a vételár maga üzleti titok körébe tartozó kérdés”. Szerinte tehát olyan ügyletről van szó, ahol ő menedzsmenttagként veszi meg a tévét, noha azt sejtette, hogy felbukkanhatnak más tulajdonosok is csakúgy, mint amikor a tévé a Sanoma médiacég leányvállalata volt, ám e feltételezett befektetőkről nem árult el részleteket. A 24.hu több informátora viszont arról számolt be, hogy a szálak Felcsútra vezethetnek, Borsány-Gyenes András pedig tárgyalásokat folytatott a nemrég az Echo TV legfelsőbb köreivel, és az merülhetett fel köztük, hogy Mészáros Lőrinc-tévécsatornával működnének együtt. Borsány-Gyenes ezt nem erősítette meg: „A nemzetközi piacon szokványos, hogy televíziós társaságok közös helyen működnek, mert ez növeli a hatékonyságot. Mi több, vannak kifejezetten olyan cégek, amelyek televíziós csatornák számára nyújtanak ilyen típusú szolgáltatást. Magyarországon is van példa arra, hogy televíziós csatornák ugyanazon a helyen működnek, tudomásom szerint így van ez a Tematic Group és az Origo esetében is, de bizonyára vannak más példák is. Ettől függetlenül a DMC-re vonatkozó információ nem helytálló. A társaság folyamatosan vizsgálja, hogyan tud a leghatékonyabban működni.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Borsány-Gyenes korábban azt is mondta, hogy nem volt január 31-i fizetési határidő, valamint minden rendben halad a tulajdonosváltás körül. A lap megkeresésére azonban már másképp nyilatkozott, a határidők módosításáról beszélt az ügylet összetettségére és bonyolultságára hivatkozva. Ugyanakkor az együttműködést zökkenőmentesnek ítélte. A szerződő felek ügyvédje, dr. Szőke Mihály nyilatkozata szerint „a szerződések lezárulta azok természetéből eredően nem egy cselekmény, hanem egy folyamat, amely a felek közös akarata szerint zajlik és néhány héten belül be is fejeződik”.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.