A százötvenezres orvos tovább gyógyít

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2016. december 13., kedd 13:36, frissítve: kedd 17:56

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kollégiumához fordultak a hazai rezidensek és szakorvosok, mivel úgy vélik, a kamarának is vizsgálatot kellene indítania a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház onkológus-nőgyógyásza ellen, akit a múlt héten másodfokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Az orvos ugyanis súlyos állapotban lévő, daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Ráadásul pácienseinek a kontroll sem volt ingyenes az állami fenntartású kórházban, ezért 15 ezer forintot kért a specialista. Ha valaki nem tudott fizetni a tb által finanszírozott vizsgálatért, közölte, hogy a legközelebbi alkalommal hozza a pénzt. A bíróság úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Nem így vélekedik erről az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, amely – lapunkhoz is eljuttatott – nyílt levélben fordult Wittmann Istvánhoz, a MOK etikai kollégiumának elnökéhez. Ebben arra kérik, lépjen az ügyben. Mint írják: „tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, felkérjük, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnökeként adjon ki hivatalos közleményt a kamara etikai bizottságának állásfoglalásáról és az etikai vizsgálat eredményéről. Ha a vizsgálat még nem indult meg, arra kérjük, hogy rendelje el a megindítását”.

Úgy vélik, ha a sajtó információi valósak, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. A MOK etikai kódexe szerint ezen vétség esetén az orvos akár a Magyar Orvosi Kamarából való kizárással is sújtható. 

A nyílt levélben arra is kitértek: szükséges, hogy az orvosszakma nyilvánosan is megszólaljon a munkájához elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében, és demonstrálja az orvosi eskü melletti kiállást. 

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.