A százötvenezres orvos tovább gyógyít

2016. december 13., kedd 13:36, frissítve: kedd 17:56

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kollégiumához fordultak a hazai rezidensek és szakorvosok, mivel úgy vélik, a kamarának is vizsgálatot kellene indítania a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház onkológus-nőgyógyásza ellen, akit a múlt héten másodfokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Az orvos ugyanis súlyos állapotban lévő, daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Ráadásul pácienseinek a kontroll sem volt ingyenes az állami fenntartású kórházban, ezért 15 ezer forintot kért a specialista. Ha valaki nem tudott fizetni a tb által finanszírozott vizsgálatért, közölte, hogy a legközelebbi alkalommal hozza a pénzt. A bíróság úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Nem így vélekedik erről az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, amely – lapunkhoz is eljuttatott – nyílt levélben fordult Wittmann Istvánhoz, a MOK etikai kollégiumának elnökéhez. Ebben arra kérik, lépjen az ügyben. Mint írják: „tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, felkérjük, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnökeként adjon ki hivatalos közleményt a kamara etikai bizottságának állásfoglalásáról és az etikai vizsgálat eredményéről. Ha a vizsgálat még nem indult meg, arra kérjük, hogy rendelje el a megindítását”.

Úgy vélik, ha a sajtó információi valósak, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. A MOK etikai kódexe szerint ezen vétség esetén az orvos akár a Magyar Orvosi Kamarából való kizárással is sújtható. 

A nyílt levélben arra is kitértek: szükséges, hogy az orvosszakma nyilvánosan is megszólaljon a munkájához elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében, és demonstrálja az orvosi eskü melletti kiállást. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.