A szexmunkásokat mindenki bántja – még a rendőr is

2015. december 17., csütörtök 19:58, frissítve: csütörtök 20:20

December 1-jéig 2444 erőszakos cselekményt számoltak össze idén szexmunkásokkal szemben, de kerítés, kitartottság és hasonló bűncselekmények miatt alig indítottak néhány eljárást – derült ki a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (SZEXE) sajtótájékoztatóján csütörtökön. A szervezet bemutatta erőszaktérképét is.

Bár szexuális szolgáltatásokat legálisan lehet Magyarországon nyújtani, még mindig nagy számban indulnak szabálysértési eljárások prostituáltak ellen – hangzott el a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (Szexe) csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, melyet a szexmunkások elleni erőszak visszaszorításának világnapja alkalmából tartottak. A szervezet bemutatta az elmúlt két évet számba vevő erőszaktérképét is, melyen többek között korkategóriára, elkövetőre, típusra vagy az elkövetés évére szűrve lehet látni, 2014-ben és 2015-ben milyen erőszakos cselekményeket követtek el szexmunkásokkal szemben. A Szexe honlapján elérhető térképen látható például, hogy állami tisztviselőktől két szóbeli bántalmazást is jegyeznek az elmúlt időszakból, az egyik hatósághoz köthető helyen, a másik bíróságon történt. Emellett külön erőszaktérképen láthatóak a kerítés, kitartottság, prostitúció elősegítése miatt indult eljárások.

Odaint a rendőr, majd megbüntet, mert odamentél

Erőszakos cselekmény 2444 történt prostituáltak ellen, ezek nagy része Budapesten, ahol 1505 ilyet jegyeztek. (Az adatgyűjtést jövő év márciusáig folytatják.)

Szabálysértési eljárás is rengeteg indul: előfordult, hogy a rendőrök a közerkölcsre hivatkozva állították, védett övezetben dolgozott a prostituált, ezért kellett megbüntetni – fejtette ki a Szexe jogsegélyszolgálatának jogásza, dr. Makó Klaudia. De az sem ritka, hogy a rendőrautó megáll az út közepén, a hatósági személy odainti magához a szexmunkást, majd azért bünteti meg, mert nem gyalogátkelőhelyen lépett le az útra.

Milliós bírságok egyetlen év alatt

Három évvel ezelőtt, 2012-ben az egy főre kiszabott legmagasabb pénzbírság 13 millió 980 ezer forint volt – olvasható a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (Szexe) összesítésében. De Bács-Kiskunban és Komárom-Esztergomban is meghaladta a tízmilliót 2012-ben az egy főre kiszabott legmagasabb pénzbírság mértéke. Ismert: ebben az évben szigorították a szabálysértési törvényt, és többek közt a rendőrség jogosultságot kapott valamennyi szabálysértés tényét megállapító helyszíni bírság kiszabására.

A kiszabott pénzbírságok 2012-ben elérték az egymilliárd forintot, ebből több mint 918 millió „rossz helyen való sétálgatásért” történt. Ezért a szabálysértésért ebben az évben 23 186 rendőrségi, 4200 bírósági eljárás indult. Több mint 26 ezer esetben szankcionálták a szexmunkásokat szabálysértési eljárás keretében 2012-ben. A Szexe összesítése szerint Magyarországon körülbelül 15 ezer szexmunkás dolgozik.

A bírságok nagy része köztisztasági szabálysértést vagy tiltott kéjelgést említ, miközben utóbbira hivatkozva nem is lehet büntetni. Előbbi kapcsán a sajtókapcsolatokért felelős Papp Réka Kinga számolt be róla: volt, hogy kidobtak az út szélére tíz gumiabroncsot, a rendőrök pedig azt állították, biztos a prostituált tette. A szexmunkás keserű iróniával jegyezte meg, hogy ők nem ilyet használnak – mesélte Papp Réka Kinga.

Prostitúció segítése, ha ketten dolgoznak

A szexmunkásoknak számos nehezítéssel kell szembesülniük úgy is, hogy a tevékenység legális: béreltben nem, csak saját lakásban fogadhatják a klienseket; nem lehet ott tevékenykedni, ahol a nő a gyerekével él, különben megjelennek a gyermekvédelmisek; és hivatalosan csak egyedül lehet egy lakásban dolgozni. Még ha egy másik nő is van ott, már azt is prostitúció segítésének vehetik – válaszolta később Makó a Magyar Nemzet kérdésére. Fentiek jóval kiszolgáltatottabbá teszik a szexmunkást. Erőszakkal pedig gyakran kell szembesülniük: szóba került az a nő is, akinek holttestét nemrég találták meg az M0-s mellett, Vecsésnél. A férfi a lakására vitte fel a nőt, majd megfojtotta, ami állítása szerint a szexuális aktus része volt. Ezzel kapcsolatban a beszélgetésen Makó elmondta: kevés olyan szexmunkással beszélt, aki a kliens lakására el mert volna menni. A megjelent szexmunkás viszont elmondta, ez gyakorinak mondható, még ha így még kevesebb védelme is van egy nőnek. Hozzátette: ő nem megy ki lakásra, maximum szállodába.

Nem tudja a rendőr, mi legális és mi nem

Míg az önkormányzatok kötelesek türelmi zónákat kijelölni, ahol a prostituáltak dolgozhatnak, eddig ezt egy tette meg – mondta Makó, hozzátéve, hogy védett övezetnek viszont, ahol nem tevékenykedhet szexmunkás, bármit mondhatnak. A későbbi kerekasztal-beszélgetésen a TASZ drogprogramjának vezetője, Sárosi Péter is elmondta: a hangsúly az önkormányzatokon lenne, viszont egyáltalán nem vállalnak felelősséget a prostituáltak biztonságáért. Az önkormányzatok hozzáállásán túl probléma a rendőröké is – mondta Makó. Sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy legális a szexmunka, ahogy azzal sem, mi számít védett övezetnek.

A rendezvényen megjelent több szexmunkás is, és mindegyik arról számolt be: több elzárása, százezres-milliós büntetése volt már. Egyikük elmondta, hogy egy rendőr kiszemelte őt magának, és míg másokat nem, őt rendszeresen bünteti, vagy mondja neki, hogy ha két lányt bevisz, a harmadik ő lesz.

„Mondtam, hogy látom, pofára megyünk, mire ő, hogy mondhatjuk így is."

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.