A szőnyeg szélére állította Szijjártó az amerikai ügyvivőt

Az Amerikai Egyesült Államok 187 millió forinttal támogatná a vidéki független sajtó létrehozását

MN

2017. november 14., kedd 19:35, frissítve: szerda 07:56

Bekérette David Kostelancik amerikai ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mert az amerikai külügyminisztérium 2018-ban összesen akár 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatná a Budapesten kívüli független sajtó létrehozását – hangzott el az RTL Híradóban.

Korábban a magyar külügyminisztérium a hírre még csak annyit reagált, hogy „szokatlan lépés, tanulmányozzuk a szándékot és a célt, egyelőre nem kívánjuk kommentálni”.

Az RTL megkeresésére a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca közölte: azért kérették be David Kostelancikot, mert magyarázatot kértek az amerikai ügyvivőtől a magyar médiának szánt pénzről. A híradóban elhangzott, hogy a magyar kormány szerint – minthogy jövő tavasszal országgyűlési választások lesznek – ez egy beavatkozási kísérlet a magyar belpolitikába. Kedden Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a pályázatról azt mondta, „ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára – jöjjön a pénz bárhonnan – nem enged meg”.

Ám a pályázati dokumentum szerint 2018 májusától megvalósított projekteket támogatnának, így a magyar országgyűlési választást már nem érintené az új vidéki médiafelület megjelenése.

444.hu információi szerint a pályázat szoros összefüggésben van David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő pár hete elmondott beszédével.

Kostelancik a MUOSZ székházában többek között arról beszélt, hogy „a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. (...) A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”

A magyar külügy akkor elég élesen reagált a Magyarországon lévő legmagasabb rangú amerikai diplomata szavaira, azt mondták, hogy „kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába az amerikai ügyvivő sajtószabadságról tett nyilatkozata”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.